Turska osveta

Nakon bombaškog napada u Istanbulu Turska pokrenula zračne udare na Kurde u Siriji i Iraku

Portal Novi list

Foto Ministarstvo obrane Turske

Foto Ministarstvo obrane Turske

"Skloništa, bunkeri, špilje, tuneli i skladišta terorista uspješno su uništeni", rekao je turski ministar obrane Hulusi AkarTurska je pokrenula zračne napade na kurdske ciljeve u Iraku i Siriji, tjedan dana nakon bombaškog napada u Istanbulu za koji okrivljuje kurdske militante, javlja BBC.


U napadima su pogođene su kurdske baze koje su korištene za pokretanje napada na Tursku, priopćilo je ministarstvo obrane.


Sirijsko-kurdski glasnogovornik rekao je da su pogođena dva sela naseljena interno raseljenim osobama.
Zabranjena kurdska skupina PKK niječe izvođenje napada u Istanbulu.Kad su počeli zračni napadi, tursko ministarstvo obrane objavilo je na Twitteru da je došao “sudnji čas”, uz sliku polijetanja borbenog zrakoplova i snimku eksplozije.


“Skloništa, bunkeri, špilje, tuneli i skladišta terorista uspješno su uništeni”, rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar.


Tursko ministarstvo obrane kasnije je priopćilo da je u napadima na baze kurdskih militanata u sjevernoj Siriji i sjevernom Iraku uništeno 89 ciljeva.


Snage predvođene Kurdima u Siriji obećale su uzvratiti i rekli su da je pogođen grad Kobane, kao i dva gusto naseljena sela.Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, samo u sjevernoj Siriji ubijena je najmanje 31 osoba.


Nije jasno koje su mete pogođene u Iraku.


Zračni napadi uslijedili su tjedan dana nakon bombaškog napada na jednu od najprometnijih ulica u Istanbulu u kojem je poginulo šest ljudi, a više od 80 ozlijeđeno.


Turske vlasti za bombaški napad okrivile su kurdsku militantnu skupinu PKK, koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom.Međutim, PKK je rekla da neće “izravno ciljati civile” i odbacila odgovornost.


Vlasti su uhitile desetke ljudi u vezi s napadom, uključujući Sirijku za koju kažu da je postavila bombu.


Prije uhićenja, turski ministar pravosuđa rekao je da je torba eksplodirala u blizini klupe nakon što je žena sjedila tamo četrdeset minuta.


Pet osoba također je optuženo u Bugarskoj za napad, navodi novinska agencija AFP.


Kurdski militanti se desetljećima bore za postizanje kurdske samouprave u jugoistočnoj Turskoj.


Posljednjih godina Turska je provela niz prekograničnih operacija usmjerenih na kurdske skupine bazirane u sjevernom Iraku i Siriji, s ciljem sprječavanja napada na turski teritorij.