Masivni udari

Nakon bebe u rodilištu Rusi raketama ubili i djevojku (17). Objavljen strašan video napada na Kijev

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Najmanje šest osoba je poginulo, a 36 ih je ozlijeđeno diljem zemlje. Kijev je bez struje, kao i više ukrajinskih gradova. Nuklearke su isključene iz mrežeRusija je danas pokrenula novi masivni raketni na napad na ukrajinske gradove, energetsku i svaku drugu infrastrukturu. Najmanje šest osoba je poginulo, a 36 ih je ozlijeđeno diljem zemlje. Među poginulima u Kijevu je i 17-godišnja djevojka.


Oleksii Kuleba, šef regionalne vojne uprave, rekao je da je cijela Kijevska oblast ostala bez struje nakon zračnih napada Moskve na kritičnu infrastrukturu.


Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, također je izvijestio na Telegramu da je gradu prekinuta opskrba vodom.Zračna uzbuna proglašena je u cijeloj zemlji. U seriji eksplozija ruski udari pogodili su stambenu četvrt i kritične infastrukturne objekte u Kijevu.


Eksplozije su se čule i u Lavovu, Mikolajivu, Kremenčuku, u oblasti Poltava te Dnjipropetrovskoj oblasti. Nestanci struje zabilježeni su diljem Ukrajine.Andrij Sadovji, gradonačelnik Lavova, rekao je da je cijeli zapadni ukrajinski grad “bez struje”. Sadovji je upozorio da će biti “prekida” u opskrbi grada vodom i da čeka dodatne informacije energetskih stručnjaka.


“Velikoj većini” potrošača el. energije prekinuta opskrba


Nakon najnovijih napada na energetsku mrežu, ukrajinsko ministarstvo energetike objavilo je na Facebooku priopćenje u kojem stoji da je “velikoj većini” potrošača električne energije prekinuta opskrba nakon što su ukrajinske nuklearne elektrane, te većina njenih termo i hidroelektrana, bili isključeni iz mreže.“Rusija neće moći zastrašiti Ukrajince. Ukrajinci se ne boje hladnoće. Ukrajinci se ne boje mraka. Ukrajinci se ne boje terorista”, stoji u priopćenju ministarstva.


Isključeni blokovi u 3 ukrajinske nuklearke


Ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju, Energoatom, priopćila je da su energetski blokovi triju ukrajinskih nuklearnih elektrana isključeni nakon ruskih raketnih napada diljem zemlje.


U priopćenju se navodi da je “zbog smanjenja frekvencije u energetskom sustavu Ukrajine” aktivirana hitna zaštita u nuklearnim elektranama Rivne, Pivdennoukrainsk i Khmelnytskyi.


Energoatom je dodao: “Trenutno elektrane rade projektno, bez proizvodnje za domaći energetski sustav”.“Masovni” nestanci struje u Moldaviji


Andrei Spînu, zamjenik premijera Moldavije, izvijestio je o “masovnim” nestancima struje u svojoj zemlji nakon ruskih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.


Moldelectrica, energetska tvrtka u državnom vlasništvu, radi na ponovnom povezivanju više od 50% zemlje s električnom energijom, dodao je.Kuleba: Evo kako Rusija slavi priznanje da je teroristička država


Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba, pozvao je međunarodnu javnost da Ukrajini pošalju “sve potrebne sustave protuzračne obrane što prije” nakon novih ruskih napada širom Ukrajine.


Moskva je pokrenula “novi raketni teror” protiv Kijeva i drugih ukrajinskih gradova kako bi “proslavila” priznanje Rusije kao terorističke države od strane Europskog parlamenta, napisao je Kuleba na Twitteru.Novorođenče ubijeno u ruskom raketiranju rodilišta


Guverner regije Zaporižja Oleksandr Starukh rekao je da je novorođenče ubijeno u ruskom raketnom napadu na rodilište u gradu Vilniansk.


“Tuga ispunjava naša srca”, rekao je.Majka djeteta i liječnik izvučeni su živi iz ruševina.


Ruski raketni napad u gradu Vilniansku uzrokovao je nove jezive žrtve koje su pretrpjele bolnice i druge medicinske ustanove – i njihovi pacijenti i osoblje – u ruskoj invaziji koja ovaj tjedan ulazi u deseti mjesec.


Oni su bili na liniji vatre od samog početka, uključujući i zračni napad 9. ožujka koji je uništio rodilište u sada okupiranom lučkom gradu Mariupolju.


Uspostavljaju “centre nepobjedivosti”


Posebni “centri nepobjedivosti” bit će postavljeni diljem Ukrajine za pružanje električne energije, grijanja, vode, interneta, mobilnih veza i ljekarne, besplatno i 24 sata dnevno, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svom noćnom video obraćanju u utorak .


Ruski napadi prekinuli su struju na duže vrijeme za do 10 milijuna potrošača odjednom. Ukrajinski nacionalni operater električne mreže rekao je u utorak da je šteta bila kolosalna.“Ako se masivni ruski napadi ponove i jasno je da struja neće biti vraćena još satima, ‘centri nepobjedivosti’ krenut će u akciju sa svim ključnim službama”, rekao je Zelenskiy.


Ukrajinski premijer, Denis Šmihal, rekao je ovaj tjedan da se u Ukrajinu dnevno uvozi 8500 setova generatora električne energije.


Prvi zimski snijeg pao je u većem dijelu zemlje tijekom prošlog tjedna.


Vlasti su upozorile na isključenja struje koja bi mogla utjecati na milijune ljudi do kraja ožujka – što je najnovija posljedica ruske devetomjesečne invazije koja je već ubila desetke tisuća, protjerala milijune i uništila gospodarstvo.Ruski napadi na ukrajinska energetska postrojenja slijede niz neuspjeha na bojnom polju koji su uključivali povlačenje njenih snaga iz južnog grada Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar koja presijeca zemlju.


SAD odobrile dodatnu vojnu pomoć


Sjedinjene Države odobrile su dodatnih 400 milijuna dolara (330 milijuna funti) vojne pomoći Ukrajini, uključujući oružje, streljivo i opremu za protuzračnu obranu, rekao je državni tajnik Antony Blinken u izjavi.


“Topničko streljivo, precizne municije, rakete protuzračne obrane i taktička vozila koja osiguravamo najbolje će služiti Ukrajini na bojnom polju”, rekao je.Pomoć uključuje i više od 200 generatora koji će pomoći Ukrajini da se nosi s nestankom struje uzrokovanim ruskim napadima na energetsku infrastrukturu.


Generatori su “namijenjeni pružanju podrške i civilnim i vojnim potrebama” i usmjereni su na smanjenje pritiska na mrežu, rekao je tajnik za tisak Pentagona, brigadni general Pat Ryder.