Nova kazna

Nakon Amazona, sad je i WhatsApp dobio visoku kaznu za kršnjenje GDPR-a

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Irsko povjerenstvo, vodeće EU regularno tijelo zaštite privatnosti podataka za Facebook u Europskoj uniji,  ovu je odluku donijelo nakon što ih je tijelo za superviziju zaštite podataka u EU doslovno natjeralo da povećaju kaznu za kršenje pravila o privatnosti podatakaWhatsApp je kažnjen s 225 milijuna eura zbog kršenja pravila o privatnosti podataka Europske unije. Irsko povjerenstvo za zaštitu podataka (DPC) objavilo je jučer odluku u sažetku napominjući da WhatsApp nije na odgovarajući način obavijestio građane EU o tome kako postupa s njihovim osobnim podacima, uključujući kako te podatke dijeli sa svojom matičnom tvrtkom. Kao što je poznato, matična tvrtka odnosno vlasnik Whatsappa je Facebook.


Treba napomenuti – kako javlja Reuters – da je irsko povjerenstvo, vodeće EU regularno tijelo privatnosti podataka za Facebook u Europskoj uniji,  ovu odluku donijelo nakon što ih je tijelo za superviziju zaštite podataka u EU doslovno natjeralo da povećaju kaznu za kršenje pravila o privatnosti podataka.


Dakako, uprava Whatsappa nije dočekala odluku irskih regulatora s odobravanjem, nazvali su kaznu neprimjerenom i najavili žalbu. S druge strane, prošli su bolje nego Amazon nedavno u Luxemburgu gdje ih je regulator u ime EU kaznio s čak 746 milijuna eura za slični prekršaj.
Irski regulator je već neko vrijeme pod prismotrom EU supervizora za zaštitu podataka i Reuters navodi kako je u srpnju upućeno nekoliko uputa irskoj agenciji kako bi se pozabavili kritikama svojih kolega zbog predugog odlučivanja u slučajevima koji se odnose na tehnološke divove i zbog nedovoljne novčane kazne za sve vrste kršenja odredbi EU po pitanju zaštite podataka.


“WhatsApp je predan pružanju sigurne i privatne usluge. Radili smo na tome da informacije koje dajemo budu transparentne i sveobuhvatne i nastavit će to činiti. Ne slažemo se s današnjom odlukom u pogledu transparentnosti koju smo ljudima pružili 2018. godine, a kazne su potpuno nesrazmjerne.” – priopćili su jučer za The Verge iz Whatsappa.


Naime, Irsko povjerenstvo za zaštitu podataka, pojasnilo je da se sporna pitanja odnose na to je li WhatsApp 2018. godine radio u EU u skladu s pravilima EU o transparentnosti podataka ili ne. Po jučerašnjoj odluci i pritisku EU supervizora na irski DPC, očito je da EU po pitanju Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) koja je na snagu stupila upravo 2018., ne misli popuštati internetskim gigantima i da će ovakvih visokih kazni biti još.