Rasplamsale se borbe

‘Najžešće nasilje od početka rata’: Traje teško bombardiranje Rafaha, ima poginulih u izbjegličkom kampu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Borbe između izraelskih snaga i palestinskih militanata ponovno su se rasplamsale na sjeveru GazeTeški sukobi i bombardiranje u subotu su potresli grad na jugu Pojasa Gaze Rafah, rekli su svjedoci, dok je izraelska vojska objavila da je prvih 310 paleta humanitarne pomoći ušlo u opkoljeno područje preko pristaništa koje je izgradio SAD.


Više od 10 dana od početka „ograničene“ izraelske operacije u Rafahu, kako ju je nazvala izraelska vojska, borbe između izraelskih snaga i palestinskih militanata ponovno su se rasplamsale na sjeveru Gaze.


Kuvajtska bolnica priopćila je da je u izraelskom napadu tijekom noći poginulo dvoje ljudi u kampu za raseljene u Rafahu, a svjedoci su prijavili jaku pucnjavu i granatiranje na jugoistoku grada te bombardiranje iz zrakoplova istočnih područja grada.
Dopisnici AFP-a, svjedoci i liječnici rekli su da su se tijekom noći vodile intenzivne borbe u sjevernom izbjegličkom kampu Džabalija, nakon što je izraelska vojska u petak izvijestila o „moguće i najžešćem“ nasilju u gradu u više od sedam mjeseci rata.


Izraelske su vlasti početkom siječnja rekle da su uništile Hamasovu zapovjednu strukturu u sjevernoj Gazi, ali je vojska priopćila da je Hamas, čiji je napad 7. listopada izazvao rat koji se još uvijek vodi „imao potpunu kontrolu ovdje u Džabaliji sve dok mi nismo stigli prije nekoliko dana“.


Izraelski upad u Rafah, pokrenut unatoč snažnom međunarodnom protivljenju i nadanju posrednika da će doći do pomaka u zaustavljenim pregovorima o primirju, pogoršao je ionako strašnu humanitarnu krizu, kažu humanitarne skupine.


Budući da su ključni kopneni prijelazi zatvoreni ili rade ograničenim kapacitetom zbog borbi, neke zalihe pomoći počele su pritjecati u ratom razorenu Gazu preko privremenog, plutajućeg pristaništa koje su izgradile Sjedinjene Države.


Ukupno 310 paleta stiglo je na obalu u “prvom ulasku humanitarne pomoći plutajućim pristaništem”, rekla je izraelska vojska u priopćenju.


U nadolazećim danima očekuje se da će oko 500 tona pomoći biti isporučeno u Gazu kroz pristanište, prema Središnjem američkom zapovjedništvu.


No agencije UN-a i humanitarne skupine upozorile su da takozvani pomorski koridor i kontinuirani desant iz zrakoplova ne mogu zamijeniti daleko učinkovitije konvoje kamiona u Gazu, gdje su Ujedinjeni narodi više puta upozoravali na prijeteću glad.


Usred nestašice potrepština, izraelska je vojska priopćila da su “deseci izraelskih civila” u četvrtak navečer zapalili kamion s humanitarnom pomoći namijenjenoj Gazi na okupiranoj Zapadnoj obali, u drugom takvom ispadu u tjedan dana.


Do toga je došlo nakon što su desničarski aktivisti u ponedjeljak opljačkali najmanje sedam kamiona s humanitarnom pomoći iz Jordana u blizini prijelaza Tarkumja sa Zapadnom obalom.