Epidemija

Najmanje 40 Amerikanaca koji se evakuiraju s kruzera zaraženo koronavirusom

Hina

Reuters

Reuters

"Zaraženi američki državljani liječit će se u japanskim bolnicama", rekao je za CBS Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za zarazne bolestiWASHINGTON Najmanje 40 Amerikanaca od njih četristotinjak koji se evakuiraju s kruzera Diamond Princess, čiji su putnici zadržani u karanteni blizu japanske obale, zaraženo je koronavirusom.


“Zaraženi američki državljani liječit će se u japanskim bolnicama”, rekao je za CBS Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.


Sjedinjene Države istodobno evakuiraju ostale američke državljane s kruzera, ali na dobrovoljnoj bazi.
Dosad je po američke putnike stiglo više desetaka autobusa. Oni će potom zrakoplovima biti prevezeni u Sjedinjene Države, gdje će 14 dana provesti u karanteni.


“Ako se kod nekih putnika za vrijeme putovanja zrakoplovom razviju simptomi bolesti, bit će premješteni u poseban dio zrakoplova”, rekao je Fauci.


Otprije zaraženi putnici zadržat će se na liječenju u japanskim bolnicama. 


Jedan je američki putnik rekao da želi ostati na kruzeru do kraja karantene 19. veljače jer ga je strah vožnje s ostalim putnicima, najprije u autobusu pa potom u  zrakoplovu.


Brod s 3711 putnika i članova posade stavljen je u karantenu početkom veljače, nakon što je testiranje pokazalo da je muškarac koji se iskrcao u Hong Kongu pozitivan na novi koronavirus.


U nedjelju je zaraženima proglašeno 355 osoba. One su hospitalizirane, no nije poznato obuhvaća li taj broj i američke državljane.