Konzultacije

Najluđa kriza do sada: U Italiji je danas presudan dan za formiranje vlade, hoće li izbjeći prijevremene izbore?

Hina

Foto Presidential Palace/Paolo Giandotti/Handout via REUTERS

Foto Presidential Palace/Paolo Giandotti/Handout via REUTERSRIM, 28. kolovoza 2019. (Hina/Afp) – Srijeda je presudni dan za osjetljive pregovore o formiranju nove talijanske vlade i njihova propast u trećem najvećem gospodarstvu eurozone gurnula bi tu zemlju u prijevremene izbore.


Predsjednik Sergio Mattarella trebao bi se susresti s vođama glavnih političkih stranaka na vrhuncu “najluđe krize do sada”, kako su je nazvali talijanski mediji, nakon što se raspala vlada početkom mjeseca u vrijeme dok je parlament bio na odmoru.


Pokret pet zvijezda (M5S) i Demokratska stranka lijevog centra (PD) nastoje stvoriti novu održivu koaliciju unatoč tomu što su do prije nekoliko tjedana bili ogorčeni protivnici.
Nakon vratolomnih pregovora u utorak čini se da su dvije strane na korak do postizanja dogovora i trebale bi se ponovno susresti u srijedu.


Vođa pokreta Luigi Di Maio rekao je u utorak kasno navečer da dogovor, ako se postigne, još uvijek mora potvrditi online izjašnjavanjem članstvo M5S-a do kraja sljedećeg tjedna.


“Samo u slučaju pozitivnog izjašnjavanja M5S će poduprijeti predloženi projekt vlade”, rekao je.


Vrijeme ističe za rješavanje političke krize jer je Italija pod pritiskom da idućih mjeseci odobri proračun.


Ukoliko u tome ne uspije suočena je s automatskim porastom poreza na dodanu vrijednost koji bi pogodio najsiromašnije obitelji najviše i mogao bi gurnuti zaduženu zemlju u recesiju.


Sve su glavne političke stranke u srijedu pozvane na konzultacije kod Mattarelle.


On je odlučan u tome da se kriza brzo riješi, no spreman je dati dodatno vrijeme strankama za finaliziranje dogovora.


Talijanska burza, prema financijskim pokazateljima, čini se da ima povjerenje u postizanje dogovora.


Ukoliko PD i M5S ne uspiju stvoriti čvrstu većinu predsjednik bi mogao raspisati prijevremene izbore u studenome.


Izlazak na izbore vjerojatno bi pogodovao Matteu Salviniju, vođi ultradesne Lige, koji je i izazvao krizu 8. kolovoza povlačenjem svoje stranke iz vladajuće koalicije koju je imao s M5S-om.


Salvini je rekao kako se nada da Mattarella neće dozvoliti da “trgovanje još dugo traje” optužujući PD i M5S da troše vrijeme na “pregovore o ministarstvima” umjesto da rade na planu za zemlju.


Glavni spor u pregovorima PD-a i M5S-a čini se da je izbor ministarske fotelje za vođu pokreta Luigija Di Maioa koji je u dosadašnjoj vladi bio zamjenik premijera i ministar gospodarskog razvoja.


Izvori u PD-u, prema talijanskim medijima, navode da Di Maio želi i u novoj vladi biti zamjenik premijera što je stranka lijevog centra do sada odbijala.


Dvije strane u ponedjeljak i utorak svađale su se o tome može li dosadašnji premijer Giuseppe Conte voditi i novu vladu a PD je u prvim izjavama poručio da želi novi sastav vlade.


No, čini se da su se predomislili što je pozdravio ne samo M5S nego i američki predsjednik Donald Trump koji je entuzijastično podržao Contea na Twitteru.


Conte, koji je prošle godine postao premijer kompromisom Salvinija i Di Maioa dobio je pohvale i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska za lojalnost.