Uspješni štrajka

Najavljeni novi masovni prosvjedi u Francuskoj, premijerka se ne da: “O tome se ne može pregovarati”

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ljudi su masovno izašli na ulice protiv najavljenog pomicanja dobne granice za umirovljenje sa 62 na 64 godinePotaknuti uspjehom prvog štrajka protiv mirovinske reforme, francuski sindikati pozvali su na nove velike prosvjede u utorak, ali je premijerka u nedjelju ostala pri svom stajalištu i poručila da se o starosnoj granici za odlazak u mirovinu “ne može pregovarati”.


Veoma nepopularna reforma, protiv koje je još 19. siječnja mirno prosvjedovao jedan do dva milijuna ljudi, predviđa pomicanje dobne granice za umirovljenje sa 62 na 64 godine, što su sindikati jednoglasno odbili, ali i lijeve i krajnje desne oporbene stranke.


“Ako ne želite da zemlja bude paralizirana…”


Elisabeth Borne istaknula je u nedjelju da se “više ne može pregovarati o odlasku u mirovinu sa 64 godine i o ubrzavanju reforme” prihvaćene 2014. za mandata socijalista Francoisa Hollandea, kako bi se produljilo vrijeme uplaćivanja u mirovinski fond.
Vlada tvrdi da se povisivanjem dobne granice i produljenjem uplata treba zajamčiti financijska stabilnost francuskog mirovinskog sustava, što protivnici reforme osporavaju.


“Ako ne želite da zemlja bude paralizirana, vladina malena manjina mora odustati od te reforme”, poručio je koordinator Nepokorene Francuske (LFI, radikalna ljevica) Manuel Bompard.


Osam glavnih francuskih sindikata nadaju se da će efekt mase u utorak presuditi “nepravednoj reformi” dok ankete potvrđuju porast nezadovoljstva javnosti.


Najavljen “težak, veoma težak” utorak


U utorak se najveći poremećaji očekuju u željezničkom i u pariškom gradskom prometu. Ministar prometa Clement Beaune u nedjelju je upozorio da će utorak biti “težak, pa i veoma težak” dan, pozivajući sve koji mogu da rade od kuće.


Moguće je da će i neke škole biti zatvorene.


Nastavak prosvjeda zasad je neizvjestan.


Novi štrajkovi već se najavljuju u lukama, rafinerijama i elektranama od 6. veljače. Željezničari su najavili štrajk za 7. i 8. veljače, s mogućim ponovnim izlaskom na ulicu “već sredinom veljače”, upozoravaju sindikati CGT i SUD.


Nacrt zakona stiže u ponedjeljak u Narodnu skupštinu gdje će o njemu prvo raspravljati povjerenstvo. Upućeno je više od 7.000 amandmana, uglavnom iz redova ljevice.