Uhićen na prosvjedu

Nagrađivani iranski redatelj Jafar Panahi počeo štrajk glađu zbog uvjeta u kaznionici

Hina

REUTERS

REUTERS

"Odbijat ću hranu i vodu i neću uzimati lijekove sve dok me ne oslobode", rekao je sineastIranski nagrađivani filmski redatelj Jafar Panahi, koji je već šest mjeseci u zatvoru u Teheranu, počeo je štrajk glađu prosvjedujući protiv uvjeta u kaznionici, stoji u izjavi koju je u četvrtak objavila njegova supruga.


Jafar Panahi, čiji su filmovi odlikovani nagradama na europskim filmskim festivalima, uhićen je u srpnju prije početka velikog vala prosvjeda koji od rujna potresaju Islamsku Republiku.


Unatoč nadama da će biti oslobođen u siječnju, Jafar Panahi ostaje u zatvoru Evin u Teheranu.
“Danas, kao i mnogo ljudi koji su u klopci u Iranu, nemam drugog načina izraziti prosvjed protiv neljudskog postupanja do posegnuti za onim što mi je najdraže: za svoji, životom”, rekao je.


“Odbijat ću hranu i vodu i neću uzimati lijekove sve dok me ne oslobode”, rekao je sineast koji je štrajk glađu počeo 1. veljače. “Ostat ću u takvom stanju možda sve dok moje mrto tijelo bude oslobođeno iz zatvora”, rekao je.


Uhićen 11. srpnja 62-godišnji Panahi mora služiti zatvorsku kaznu od šest godina, dosuđenu 2010. zbog “propagande protiv sistema”.


Vrhovni sud poništio je tu kaznu 15. listopada i naredio novo suđenje što je kod redateljevih branitelja pobudilo nadu da će biti pušten na slobodu.


Jafar Panahi osvojio je Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji 2000. za svoj film Krug”. U 2015., osvojio je Zlatnog medvjeda u Berlinu za film “Taksi Teheran”, a 2018., nagradu za najbolji scenarij “Tri lica” na Festivalu u Cannesu.


Europski sineasti i udruženja izrazili su potporu zatvorenom kolegi.


“Solidarni smo s Irancima koji se bore za svoja prava, osuđujemo ovo uhićenje i pozivamo na njegovo oslobađanje”, napisao je Festival međunarodnog filma u Berlinu na Twitteru.


Panahijev posljednji film prikazan je 2022. na venecijanskoj Mostri u vrijeme kada je redatelj već bio u zatvoru i osvojio je posebnu nagradu žirija.Jafar Panahi nije jedini filmski djelatnik u Iranu koji je zatvoren.


Nedavno je iz zatvora puštena poznata glumica Taraneh Alidoosti, koja je bila pritvorena jer se fotografirala bez hidžaba u znak podrške Mahsi Amini, Kurdinji ubijenoj u rujnu zbog nepropisnog nošenja pokrivala za kosu i čija je smrt bila okidač za prosvjede.


Borci za ljudska prava objavili su u četvrtak fotografije izmučenog tijela aktivista i liječnika Farhada Meysamija, osuđenog na pet godina zatvora koji odbija hranjenje.