Crno zlato

Nafta bi do kraja ove godine mogla skočiti na 100 dolara. Evo što bi to značilo za svjetsko gospodarstvo

Branko Podgornik

REUTERS

REUTERS

Trenutno vladaju teški poremećaj između ponude i potražnjeZAGREB – Proizvođači ne mogu u kratkom roku povećati ponudu nafte na tržištu, pa energetski stručnjaci i političari u svijetu ne isključuju mogućnost da barel »crnog zlata«, kojemu je cijena sada narasla na 84 dolara, do kraja godine poskupi i na 100 dolara. Očito, sve je izvjesnije da će Banski dvori uskoro morati smanjiti trošarine ili PDV kako bi spriječili daljnji rast cijena goriva, koje su na benzinskim crpkama dosegnule najvišu razinu u povijesti, a trenutačno su zamrznute. I hrvatska je Vlada svjesna da se stanje na tržištu energenata pogoršava.


– Prema sadašnjim procjenama, na mediteranskom tržištu nafte do stabilizacije cijena moglo bi doći do kraja godine, a njihov pad očekuje se početkom sljedeće godine. Nadamo se tome, izjavio je Tomislav Ćorić jučer na Hrvatskom radiju.


Ministar gospodarstva i održivog razvoja je dodao da udarac cijena koji dolazi izvana Hrvatska ne može spriječiti, ali da će ga nastojati ublažiti. Vlada će, kaže, učiniti sve da poskupljenja plina i struje, koja se očekuju sljedeće godine, budu što manja. »Ne treba očekivati ogromno povećanje cijena električne energije«, tvrdi Ćorić.


Pritisci na proizvođače
Oporavak gospodarstva od korone snažno je povećao glad za naftom koja je na svjetskom tržištu u godinu dana poskupjela više od sto posto. Budući da je ponuda premala, administracija predsjednika SAD-a Joe Bidena i vlada Japana, prema izvješćima, u očaju su počele telefonski nazivati zemlje proizvođače nafte, moleći ih da povećaju proizvodnju, kako bi cijene pale. Međutim, njihove molbe i pritisci nemaju puno učinka.


Istina, kartel izvoznica nafte (OPEC) u kojem glavnu riječ vodi Saudijska Arabija, zajedno s Rusijom, odlučio je ljetos povećavati ponudu nafte, svaki mjesec za 400 tisuća dodatnih barela, barem do travnja iduće godine. U drugom tromjesečju 2022., naime, očekuje se povratak svjetske potrošnje nafte na razinu prije pandemije.


Međutim, nevolja je u tome što su prošle godine – kada se potrošnja nafte zbog pandemije srozala, a njezina se cijena stropoštala na 20 do 40 dolara – očajni proizvođači tog energenta prepolovili svoje investicije u istraživanje i otvaranje novih nalazišta, srezavši ih za oko 300 milijardi dolara, prema portalu S&P Global Platts. Budući da stara nalazišta presušuju, a nova se sporo otvaraju, ove je godine došlo do teškog poremećaja između ponude i potražnje.cijena


U ovom trenutku samo pet članica OPEC-a može povećati proizvodnju nafte, a to su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Irak i Azerbajdžan, prema procjeni portala Oilprice.


Ostali veliki proizvođači poput Nigerije, Angole i Indonezije prisiljeni su čak i na smanjivanje proizvodnje, jer kasne s otvaranjem novih izvora.


SAD nemoćan


Da stvar bude gora, naftne kompanije u Sjedinjenim Državama, koje su za administracije Donalda Trumpa postale najveći svjetski proizvođač nafte, također su lani srezale investicije. Ni one nisu sposobne, poput ostalih, u kratkom roku snažnije povećati ponudu. Stručnjaci se boje da će trebati proći nekoliko tromjesečja, a možda i dulje, da bi se ponuda nafte na svjetskom tržištu uskladila s potražnjom, to više što se golemi proizvođači poput Irana i Venezuele nalaze pod američkim sankcijama.


Sluteći nepovoljan razvoj događaja, bivši američki državni tajnik za energiju Dan Brouillette još je ljetos u razgovoru za CNBC najavio mogućnost skoka cijene nafte na 100 dolara po barelu.


Budući da su se poremećaji na tržištu pojačali, potkraj rujna i tijekom listopada isto takvo poskupljenje do kraja godine – ako ne i veće – prognozirali su kanadski energetski stručnjaci te analitičari iz Bank of America. Njima se prošlog tjedna pridružio i predsjednik Rusije.


– To je sasvim moguće, rekao je Vladimir Putin odgovarajući na pitanje može li se dogoditi da cijene nafte odu na 100 dolara po barelu.


Ipak, većina analitičara vjeruje da poskupljenje nafte na 100 dolara, ako do toga i dođe, neće moći dugo trajati. To bi prouzročilo novi pad gospodarske aktivnosti, što bi dovelo i do smanjenja potrošnje i potražnje za naftom.


Brojni analitičari vjeruju da će se rast cijena nafte idućih mjeseci ublažiti ako zima ne bude previše hladna.