EU ima novi plan za migrante

Na vanjsku granicu EU u Grčkoj stižu posebne kamere, zvučni topovi i – detektori laži

Hina

Reuters

Reuters

Detektorima će se provjeravati govore li migranti istinu o svom identitetu i državi iz koje dolaze jer velika većina njih pristiže bez ikakvih dokumenataEuropska unija financirat će novu opremu na vanjskoj granici EU u Grčkoj, a uz pet metara visoku ogradu postavit će se posebne kamere, detektori laži i zvučni topovi.


Detektorima će se provjeravati govore li migranti istinu o svom identitetu i državi iz koje dolaze jer velika većina njih pristiže bez ikakvih dokumenata.


Također, predviđeni su i zvučni topovi kojima će stvarati buku i tako odvratiti migrante od dolaska na granice EU. Europska ljevica i Zeleni zgroženi su ovim potezima Bruxellesa i Atene.
Zbog prepunih izbjegličkih kampova, sukobljene države članice EU godinama neuspješno pokušavaju dogovoriti zajedničku politiku azila. Jer migranti sve više dolaze u Europu, EU je odlučio protiv migranata krenuti kamerama, detektorima laži i zvučnim topovima, što bi moglo zaustaviti priljev migranata u zemlje EU.


Na grčko-turskoj pograničnoj rijeci Evros trenutačno se isprobava tehnologija posebnih kamera koje prodiru i kroz lišće kako bi se pronašli ljudi koji se skrivaju u grmlju.


Europska komisija podupire ovaj projekt s osam milijuna eura, što je samo jedan od mnogih projekata, tvrdi Erik Marquardt, zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu, ističući kako sad imaju situaciju u kojoj se čini da glasna buka iz topova odvraća ljude da uopće dođu do graničnih prijelaza i podnesu zahtjev za azil.


To apsolutno nema nikakve veze s poštivanjem ljudskih prava i dostojanstva, kao ni s europskim pravom, ogorčen je Marquardt.
Zvučni top trebao bi biti vrsta fizičke barijere. Uređaj postavljen na oklopno vozilo uzrokuje buku poput mlaznog motora u velikom rasponu.


Aktivisti za ljudska prava to vide kao napad na zdravlje migranata, donosi Večernji list.