Ukrajina

Na mjestu stravičnog nacističkog masakra Židova u Babi Jaru otvorena sinagoga u obliku pop-up knjige

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nova živopisna sinagoga dio je memorijalnog projekta za žrtve masakra u Babi Jaru koji je označio početak holokausta u okupiranoj sovjetskoj UkrajiniUkrajina je u petak otkrila sinagogu izgrađenu od drveta i dizajniranu da se otvori poput pop-up knjige na mjestu sjećanja na žrtve u jednom od najvećih masakra Židova tijekom nacističkog holokausta.


Nova živopisna sinagoga dio je memorijalnog projekta za žrtve masakra u Babi Jaru koji je označio početak holokausta u okupiranoj sovjetskoj Ukrajini iz koje je predratno židovsko stanovništvo, njih oko 1,5 milijuna gotovo izbrisano.


Procjenjuje se da su njemačke nacističke snage ubile oko 34.000 židovskih muškaraca, žena i djece od 29. do 30. rujna 1941. godine u velikom klancu Babi Jar na rubu Kijeva, ukrajinske prijestolnice.
Otvaranje sinagoge poklopilo se u petak u Ukrajini s obilježavanjem Prvog dana sjećanja na Ukrajince koji su spasili Židove tijekom Drugog svjetskog rata.


“Njihov podvig je primjer humanosti i samopožrtvovanja”, tvitao je predsjednik Volodimir Zelenskij.


Struktura sinagoge švedskog dizajna može se srušiti pomoću ručnog vitla. U proširenom obliku ima pomočan krov, balkon i klupe, a zidovi su ukrašeni molitvama.


Njezini tvorci htjeli su podsjetiti posjetitelje na molitvenik, Bibliju ili čaroliju trodimenzionalne knjige u kojoj se “razvijaju novi svjetovi, koje nismo mogli ranije zamisliti. Pop up knjiga može biti metafora za sinagogu”, priopćeno je na njihovoj web stranici.


Ilia Khrzhanovski, umjetnički direktor kompleksa Babin Jar, rekao je da je za izgradnju sinagoge korišten samo stari hrast, nabavljen iz svih ukrajinskih regija.


“To bi trebalo biti drvo koje pamti svijet prije holokausta”, rekao je Khrzhanovski.