24 metra

Na mađarsko-srpskoj granici otkriveni tuneli. Mađari vjeruju da su ih koristili ilegalni migranti

Hina

Foto Armin Durgut / PIXSELL

Foto Armin Durgut / PIXSELL

Tunel duljine 24 metra otkriven je u suradnji s vojskom u blizini mađarskog mjesta Morahalom, a vjeruje se da je služio za ilegalni ulazak migranata u Mađarsku radi odlaska u zapadnu Europu.SUBOTICA – Mađarska policija otkrila je tijekom vikenda tunel ispod žičane ograde na mađarsko – srpskoj granici te je u odvojenim akcijama spriječila ilegalni prelazak više od 300 migranata, prenijela je u ponedjeljak Radio televizija Srbije (RTS).


Tunel duljine 24 metra otkriven je u suradnji s vojskom u blizini mađarskog mjesta Morahalom, a vjeruje se da je služio za ilegalni ulazak migranata u Mađarsku radi odlaska u zapadnu Europu.


Ovo je treći podzemni prolaz ispod ograde otkriven u posljednjih godinu dana u toj regiji, prenosi RTS.


Rast broja migranata
Granična policija uhitila je 54 osobe koje su pokušale preskočiti ili prerezati žičanu ogradu na mađarsko-srpskoj granici u vrijeme dok je 258 migranata zatečeno u pograničnoj zoni bez dokumenata.


Među njima najviše ih se izjašnjava kao Sirijci, ali ima i državljana Iraka, Irana, Afganistana i Palestinaca, navodi se.


Mađarska od konca svibnja bilježi veliki rast broja migranata koji pokušavaju ilegalno ući u zemlje EU, a samo prošli tjedan bilo je gotovo 900 pokušaja nelegalnog prelaska.


Specijalci u Šidu


Mađarski dužnosnici ponavljaju da Mađarska neće ukloniti ogradu na mađarsko-srpskoj granici, već će pojačati obranu Schengenske zone kako bi onemogućila migrantima ilegalan ulazak na teritorij EU, prenosi RTS.


Osim na sjeveru Vojvodine, pokušaji ilegalnog prelaska granice bilježe se i na jugozapadu pokrajine, u hrvatsko – srpskom pograničnim području.


Sredinom svibnja u okolici mjesta Šid raspoređena je specijalna i vojna policija radi, kako je navedeno, zaštite mjesnog stanovništva od migranata.