PRISTALI U MALEZIJI

Na kruzeru koji je dva tjedna bio izoliran na pučini Amerikanki dijagnosticiran koronavirus

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Na brodu je u subotu ostalo manje od 300 osoba jer su putnici preusmjereni kućama preko zračnih luka u Phnom Penhu i Kuala Lumpuru u Maleziji. Američki predsjednik Donald Trump zahvalio je Kambodži što je preuzela brodJAKARTA – Malezijsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u subotu da je 83-godišnja Amerikanka nakon testiranja pozitivna na koronavirus, što je dvadeset drugi slučaj te bolesti u zemlji.


Žena je u petak sletjela u Maleziju zajedno sa 145 drugih putnika s kruzera Westerdama kojemu je u četvrtak odobreno pristajanje u kambodžanskoj luci Sihanoukvilleu.


Ta žena prva je osoba s kruzera MS Westerdam u koje je potvrđena zaraza koronavirusom. I njezin je suprug imao simptome, no njegov je test bio negativan. Taj par je jedini među 145 putnika koji je imao simptome, navodi agencija Reuters.
Kruzer u američkom vlasništvu, na kojemu je bilo 1.455 putnika i 802 člana posade, dva tjedna je bio na pučini pošto mu pet zemalja nije odobrilo ulazak.


Putnici su bili redovito pregledavani dok su bili na brodu no ni u jedne osobe do sada nije bio potvrđen koronavirus.


Kruzer Westerdam vlasništvo je kompanije Holland America Line, a u kambodžansku luku Sihanoukville pristao je kasno u četvrtak pošto su mu prethodno odbili pristajanje Filipini, Tajvan, Japan, Južna Koreja i Tajland zbog nepotvrđene bojazni od zaraze koronavisrusom.


Na brodu je u subotu ostalo manje od 300 osoba jer su putnici preusmjereni kućama preko zračnih luka u Phnom Penhu i Kuala Lumpuru u Maleziji.


Američki predsjednik Donald Trump zahvalio je Kambodži što je preuzela brod. Kruzeri diljem Azije bude strah u lukama jer lokalno stanovništvo strahuje od širenja virusa. Vijetnam je tako u petak odbio primiti dva broda.


Slučajem Amerikanke koja je testirana pozitivna na koronavirus broj potvrđenih zaraza u Maleziji narastao je na 22.


Osamdesetogodišnji kineski turist koji je umro je u paršikoj bolnici od plućne bolesti koju je prouzročio koronavirus, prva je smrtna žrtva u Europi, odnosno četvrta izvan matične Kine.


Novi soj virusa proširio se na više od 20 zemalja i zarazio desetke tisuća te usmrtio više od 15000 ljudi.


Singapursko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u subotu o pet novih slučajeva koronavirusa, nakon čega se ukupan broj zaraženih u toj zemlji penje na 72.