Stravična nesreća kraj Osla

Na klizištu u Norveškoj pronađeno sedmo tijelo, traga se za još troje nestalih

Hina

Reuters

Reuters

"Još postoji nada da ćemo pronaći preživjele u tom predjelu. Operacije spašavanja traju sve do drugačije odluke", rekao je policijski dužnosnik, Bjørn Christian Willersrud, na konferenciji za novinare predvečerNorveške spasilačke službe su u nedjelju pronašle sedmo tijelo u ruševinama, četiri dana nakon klizanja tla sjeveroistočno od Osla, objavila je policija koja traži još troje nestalih.


“Još postoji nada da ćemo pronaći preživjele u tom predjelu. Operacije spašavanja traju sve do drugačije odluke”, rekao je policijski dužnosnik, Bjørn Christian Willersrud, na konferenciji za novinare predvečer.


Beživotno tijelo je pronađeno blizu drugih, precizirao je i ništa nije dodao o identitetu žrtve.
Stanovnici su upalili svijeće blizu mjesta nesreće. Od sedam pronađenih samo je identificiran 31-godišnji Eirik Groenolen.


Policija je objavila u petak popis s imenima deset nestalih, dvoje djece od 2 i 13 godina i osmero odraslih.


U Asku, u općini Gjerdrumu, gradu s 5000 stanovnika 25 km od norveškog glavnog grada, 30. prosinca u ranim jutarnjim satima došlo je do klizanja tla, zbog čega je evakuirano oko tisuću ljudi koji se ne mogu vratiti kući jer je tlo nestabilno.


Srušeno je desetak kuća i 31 stan, a neke kuće pomaknule su se za 400 metara.


Na početku operacije spašavanja, rano u srijedu, spašeno je nekoliko osoba.


Kralj Harald, kraljica Sonja i princ Haakon su upalili svijeće za žrtve u crkvi Gjerdruma i razgovarali s preživjelima.


Kraljevski par i prijestolonasljednik su sredinom dana posjetili hitne službe, koje spašavaju i kućne ljubimce.


Zemlja koja se slegnula je specifična glina koja se može brzo slegnuti. Ali mogućnost sličnog klizišta u regiji je i dalje mala, ocijenila je Norveška uprava za vode i energiju (NVE).


Na obronku brda zjapi rupa, s dijelovima kuća, prekrivenih snijegom. Većina evakuiranih su smješteni u obližnje hotele i za sada se ne mogu vratiti kući.