Lava prodire kroz pukotine

Na Islandu u par tjedana zabilježeno čak 40.000 potresa. Sad je eruptirao i vulkan u blizini glavnog grada

P. N.

Island je inače seizmički vrlo aktivno područje s tisuću do tri tisuće potresa godišnje. No u posljednja četiri tjedna zabilježeno ih je čak 40.000Nakon serije od više tisuća potresa, na Islandu je sinoć eruptirao vulkan. Sve se događa Fagradalsfjallu, oko 40 kilometara od glavnog grada Reykjavika.


Na video snimkama koje je snimio helikopter obalne straže vide se potoci crvene lave kako izlaze iz pukotine u zemlji. Prema navodima IMO-a pukotina je duga čak 219 metara.


“Sa svog prozora vidim užareno crveno nebo”, rekla je Rannveig Gudmundsdottir, stanovnica Grindavika, koji se nalazi samo osam kilometara od mjesta erupcije za Guardian.
Island je inače seizmički vrlo aktivno područje s tisuću do tri tisuće potresa godišnje. No u posljednja četiri tjedna zabilježeno ih je čak 40.000.


Vulkanski sustav Krysuvik bio je neaktivan posljednjih devet stoljeća. No, regija je pod pojačanim nadzorom posljednjih nekoliko  tjedana nakon što je 24. veljače na periferiji Reykjavika zabilježen potres magnitude 5,7, praćen velikim brojem manjih potresa.