Svemirski turizam

Multimilijarder ispisao povijest! Branson uspješno odletio do ruba svemira i nazad

Tihomir Ivka

Sve zajedno, od odvajanja raketnog aviona od matičnog broda, preko ubrzanja prema granici svemira i vraćanja na visinu od 15-ak kilometara iznad Zemlje trajalo je oko 6 minutaOko 16 sati i 30 minuta VSS Unity, dvodjelni supersonični svemirski avion tvrtke Virgin Galactic, uspješno se s piste prvog komercijalnog svemirskog uzletišta u Novom Meksiku vinuo u nebo i poveo do otvorenog svemira milijardera Richarda Bransona, njegovo troje suputnika te dvojicu pilota.

Na visini od oko 15 kilometara velika matična letjelica što sliči na dva spojena jumbo jeta, odvojila se od raketnog aviona SpaseShipTwo s putnicima koji je nastavio sam letjeti do visine od 80 kilometara koju NASA priznaje kao granicu otvorenog svemira.  Granica od preko 80 km je dohvaćena, i povratak te slijetanje je prošlo bez ikakvih problema.


„Mi smo avangarda nove industrije odlučna da prva ponudi svemirsku letjelicu za 21. stoljeće koja će svemir učiniti dostupan svima – i promijeniti svijet nabolje“ – zapisao je na stranici svoje svemirske tvrtke Virgin Galactica Richard Branson. Doduše, pitanje je što Branson podrazumijeva ovo svakome s obzirom da karte koje se prodaju već godinama za prve komercijalne letove koštaju 200 tisuća dolara. Među onima koji su je već odavna kupili je i hrvatski poduzetnik Juroslav Buljubašić koji bi, ako se stvari nakon (uspješnog) Bransonovog leta ubrzaju, mogao postati prvim Hrvatom u svemiru.


Lansiranje je trebalo započeti u 15 sati po našem vremenu, no kasnilo je sat i 45 minuta što je na Twitteru Virgin Galactica objašnjeno lošim vremenskim uvjetima tijekom noći koje je ometalo pripreme.


Sama snimka polijetanja nije prikazana, prijenos je započeo 15-ak minuta kasnije uključivanjem iz studija slavnog komičara Stephena Colberta koji je razbijao napetost zbijanjem šala na svoj i Bransonov račun, da bi nakon toga nekoliko prezentera predstavljalo projekt, putnike u svemir i ponajviše Bransonovu motivaciju da doživi trenutak kad će se vinuti u svemir.  Povremeno su se uključivale kamere na VSS Unity letjelici koja se udaljuje od Zemlje. Čuli smo ponovno staru priču o tome kako mu je majka Eve bila najveća inspiracija, žena avanturističkog duha koja ga je uvijek poticala da bude hrabar i da ne oklijeva riskirati. Njoj u čast matični avion koji nosi raketni SpaceShipTwo, nazvao je po njoj.U 17 i 25 sati SpaceShipTwo odvojio se od matičnog aviona i upalio raketni motor na visini od oko 14 km te u roku od nešto više od dvije minute dosegao visinu od oko 85 kilometara. Iako je najavljeno da će na tim visinama biti oko pet minuta, u prijenosu uživo to se činilo puno kraće.


Onaj uzbudljiviji i kritični dio, od odvajanja raketnog aviona od matičnog broda, preko ubrzanja prema granici svemira i vraćanje na visinu od 15-ak kilometara iznad Zemlje trajalo je oko 6 minuta. Kompletan let od rulanja po pisti prilikom polijetanja do slijetanja, je potrajao nešto više od sat vremena.


Još za vrijeme leta, Richard Branson se javio u eter i nije krio oduševljenje. Istaknuo je da je ovo ostvarenje snova i jedan od najuzbudljivijih trenutaka u njegovom životu.


Uglavnom, polijetanje, let, dosezanje granice svemira, povratak i slijetanje prošli su u najboljem letu. Richard Branson je svoj san ispunio. Sad je Jeff Bezos na redu.