Posebni istražitelj

Mueller kritizirao Barrov sažetak istrage o ruskom uplitanju u izbore u SAD-u: ‘Javnost je zbunjena’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

»Sada u javnosti vlada zbunjenost u pogledu ključnih aspekata rezultata naše istrage«, napisao je Mueller prema izvješću Washington PostaWASHINGTON Posebni istražitelj Roberet Mueller, koji je vodio istragu o ruskom uplitanju u američke presjedničke izbore, požalio se da je državni odvjetnik William Barr iz sažetka izvješća o istrazi izostavio ključan kontekst, što je prouzročilo zabunu u javnosti, izvijestili su američki mediji.


Tjednima su američka javnost i zastupnici američkog Kongresa zaključke Muellerove istrage mogli iščitavati samo iz Barrova sažetka. Potom je 18. travnja objavljena redigirana verzija Muellerova izvješća i stvari su postale jasnije.


Citirajući navode iz Muellerova pisma ministarstvu pravosuđa, Washington Post izvijestio je u utorak da Barrov sažetak prema Muellerovu mišljenju »nije u potpunosti odrazio kontekst, prirodu i bit« njegove istrage i zaključaka.
»Sada u javnosti vlada zbunjenost u pogledu ključnih aspekata rezultata naše istrage«, napisao je Mueller prema izvješću Washington Posta..


»To bi moglo minirati glavni razlog zbog kojeg je ministarstvo imenovalo posebnog istražitelja: da se osigura puno povjerenje javnosti u ishod istrage«, upozorio je posebni istražitelj.


Barr bi danas trebao svjedočiti pred odborom američkog Senata o Muelleovom izvješću.


Očekuje se da će njegovo svjedočenje izazvati žestoke podjele i da će ga zastupnici Demokrata kritizirati zbog odluka iz proteklih tjedana.


Posebni istražitelj zaključio je da se Rusija uplela u predsjedničke izbore i da je njezin cilj bio pomoći predsjedniku Donaldu Trumpu ali i da članovi Trumpova predizbornog stožera nisu bili u dosluhu s Rusijom.


Mueller je otklonio zaključak o ometanju istrage ali je izričito naglasio da predsjednika Trumpa ne odrješuje u potpunosti svake krivnje. Barr je potom odlučio da neće pokrenuti nikakav pravni postupak protiv američkog predsjednika.