Pred kongresno saslušanje

Može li moguća opća zabrana TikToka presuditi sljedeće američke izbore?

T.I.

Foto: PixaHive

Foto: PixaHive

Usred pandemije u kolovozu 2020. TikTok je imao 100 milijuna mjesečno aktivnih korisnika u SAD-u. Sada ih ima 150 milijunaS obzirom da je završio dva fakulteta koji se redovito plasiraju među deset najboljih u svijetu po kvaliteti (University Collega London i Harvard), izvršni direktor TikToka, rođeni Singapurac Shou Chew se sigurno neće lako dati  smesti na sutrašnjem saslušanju pred kongresnim povjerenstvom, ali da ga čeka teško jutro, u to nema sumnje.


Naime, za sutra zakazanom saslušanju kojim će ravnati  predsjednica Odbora za energiju i trgovinu, republikanska zastupnica Cathy McMorris Rodgers, Chew će morati uvjeriti američke zakonodavce da odustanu od „progona“ TikToka, jučer sa uređaja vladinih službenika, a sutra možda i za sve ostale.


Povjerenstvo je objavilo da će Chew biti ispitan o onome što zabrinjava američke političare, od zaštite privatnosti korisnika i pitanja mogućih loših utjecaja platforme na djecu, do prakse prikupljanja i čuvanja podataka i veze vlasnika TikToka, kineske tvrtke ByteDance s vladajućom (i jedinom) političkom strankom u Kini, tamošnjom Komunističkom partijom. Ta priča je sadržana i u službenom naslovu saslušanja: “TikTok: Kako Kongres može zaštititi američku privatnost podataka i zaštititi djecu od internetskih štetnih utjecaja.”
U daljnjem objašnjenju svrhe saslušanja stoji da „Amerikanci zaslužuju znati do koje mjere je njihova privatnost ugrožena i njihovi podaci manipulirani odnosom TikToka u vlasništvu ByteDancea s Kinom.“


U najavi saslušanja stoji i da je „još gore, što se zna da velike tehnološke tvrtke poput TikToka koriste štetne algoritme za iskorištavanje djece za zaradu i izlaganje opasnim sadržajima na internetu.“


„Moramo znati koje radnje tvrtka poduzima kako bi našu djecu zaštitila od online i offline štete. Radujemo se što ćemo odgovore čuti izravno od gospodina Chewa i nastaviti s naporima Odbora za energiju i trgovinu da dovede izvršne direktore Big Tech kompanija pred odbor da odgovaraju za destruktivne postupke svojih tvrtki” – stoji u najavi iz koje se jasno iščitava stav Odbora, a onda i američkog Kongresa.


I dok američki političari – prvenstveno zbog brige za nacionalnu sigurnost – pripremaju već duže vrijeme teren da TikTok nekako istjeraju s mobitela i ostalih komunikacijskih uređaja Amerikanaca, TikTok je baš u tjednu saslušanja objavio nove statistike o broju korisnika na području SAD-a. Objava zvuči poput poruke političarima da su u krivu i da bi ih moguća zabrana mogla skupo koštati na izborima. Jer, dok ih, nakon Trumpove, i Bidenova administracija želi istisnuti s tržišta, čini se da američki korisnici nisu istog raspoloženja.


Usred pandemije u kolovozu 2020. TikTok je imao 100 milijuna mjesečno aktivnih korisnika u SAD-u. Sada ih ima 150 milijuna. Među njima najbrojniji su mladi – što je za ovu priču važno – s pravom glasa na izborima. Čak 67 posto mladih Amerikanaca između 18 i 19 godina redovito koristi TikTok i 56 posto onih između 20 i 29 godina starosti.


Koliko je dilema između objektivne ili neobjektivne brige za nacionalnu sigurnost, odnosno izloženosti osobnih podataka Amerikanaca Kinezima i političke štete velika najbolje je za Bloomberg News u ponedjeljak objasnila aktualna ministrica trgovine Gina Raimondo.


„Političar u meni misli da ćemo doslovno izgubiti svakog glasača ispod 35 godina, i to zauvijek” – misli Raimondo što bi se moglo i desiti ukoliko Bidenova administracija zabrani popularnu društvenu mrežu za dijeljenje kratkih video snimaka.