Kremlj

Moskva reagirala na NATO-ov nuklearni plan, objavljeno i što će Putin raditi u Sjevernoj Koreji

Hina

Reuters

ReutersRusija i Sjeverna Koreja potpisat će “važne dokumente” tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji u utorak i srijedu, objavio je u ponedjeljak Kremlj, spomenuvši čak moguće potpisivanje sporazuma o “strateškom partnerstvu”.


Putin će doputovati u Pjongjang u utorak kasno navečer, a službeni program posjeta održat se u srijedu, rekao je novinarima diplomatski savjetnik ruskog presjednika, Jurij Ušakov.


Bit će potpisani “važni dokumenti, jako značajni”, rekao je, spomenuvši čak “moguće sklapanje sporazuma o globalnom strateškom partnerstvu”.
“Taj sporazum, bude li potpisan, bit će naravno uvjetovan dubokom evolucijom geopolitičke situacije u svijetu i regiji i kvalitativnim promjenama koje su se nedavno dogodile u našim bilateralnim odnosima”, rekao je, kako su prenijele ruske novinske agencije.


“Strane još na tome rade i konačna odluka o njegovu potpisivanju bit će donesena u idućim satima”, dodao je.


Po istom izvoru, Putin i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un dat će također “izjave za novinare”.


U Putinovoj pratnji bit će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar obrane Andrej Belousov. U izaslanstvu će biti i dvojica zamjenika premijera te ravnatelj ruske svemirske agencije Roscosmos.


Dvije zemlje, podvrgnute širokim međunarodnim sankcijama, značajno su poboljšale bilateralne odnose od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.


Posjet će se dogoditi devet mjeseci nakon što je Putin ugostio sjevernokorejskog čelnika na ruskom Dalekom istoku. Tada nisu potpisali nikakve službene sporazume.


Stoltenbergovu izjavu o nuklearnom oružju Kremlj nazvao ‘eskalacijom napetosti’


Kremlj je u ponedjeljak objavio da izjava šefa NATO-a Jensa Stoltenberga po kojoj taj vojni savez vodi razgovore o razmještaju veće količine nuklearnog oružja znači “eskalaciju napetosti”.


Stoltenberg je za britanski list Telegraph u ponedjeljak izjavio da NATO razgovara o razmještaju veće količine nuklearnog oružja, o njegovu izvlačenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine.


Kazao je da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti u pogledu svojega nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao kako se čini da su Stoltenbergovi komentari proturječni s priopćenjem objavljenim na konferenciji održanoj tijekom vikenda u Švicarskoj u kojemu stoji da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja, kada je Ukrajina posrijedi, nedopustiva.


Konferencija u Švicarskoj je najavljivana kao “mirovni samit” premda Moskva nije bila pozvana.


“Ovo je još jedna eskalacija napetosti”, rekao je Peskov, komentiravši izjave glavnog tajnika NATO-a.


NATO je kasnije pokušao pojasniti Stoltenbergove primjedbe, dodavši da nema značajnijih promjena u njegovu stajalištu o nuklearnom oružju.


“NATO je predan jamčenju sigurnog i učinkovitog nuklearnog odvraćanja”, pojasnila je glasnogovornica NATO-a Farah Dakhlallah.


“U tu svrhu i postoji tekući program modernizacije koji će omogućiti zamjenu starog oružja i zrakoplova. Usto nema značajnijih promjena u našem programu nuklearnog odvraćanja”, dodala je.


Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu u veljači 2022. Danas tvrdi da Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici guraju svijet prema rubu nuklearnog sukoba jer Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijarda dolara, od čega se dio koristi i u borbama na ruskom teritoriju.


Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da bi Moskva u ekstremnim okolnostima mogla upotrijebiti nuklearno oružje da bi se obranila.