Koronavirus

Moskovski gradonačelnik slomljeno priznao: Nemamo prave slike o razmjerima epidemije u Rusiji

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersMOSKVA Rusija je u utorak priznala da nema “jasnu sliku” razmjera epidemije koronavirusom u zemlji gdje je broj zaraženih daleko manji u odnosu na zapadnu Europu.


“Problem je što se testiranja slabo provode i nitko nema jasnu sliku stvarnosti u Rusiji, kao ni u svijetu”, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin koji se nalazi na čelu radne skupine za borbu protiv Covida-19.


Njegove izjave je nakon sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom, na svojoj stranici objavio Kremlj.
Gradonačelnik, bliski suradnik predsjednika Putina, je kazao da je brojka od 290 slučajeva zaraze u Moskvi podcijenjena te da ih nesumnjivo ima između 400 i 500.


Prema službenim brojkama, Rusija trenutno bilježi 495 slučajeva zaraze koronavirusom.


“Broj raste, riječ je o ozbiljnoj situaciji koja će se i dalje razvijati”, kazao je Sobjanin predsjedniku Putinu.


Gradonačelnik je u Moskvi uveo najstrože mjere u Rusiji, uključujući karantenu za putnike, ograničenja vezana uz javna okupljanja, zatvaranje škola i mjesta za zabavu. Pozvao je i ostale ruske regije da slijede taj primjer.


Posebice je zatražio da stariji od 65 godina ne izlaze iz svojih domova, a ta mjera stupa na snagu u četvrtak. Također traži pojačanu kontrolu ljudi koji dolaze iz ostalih područja.


Kao primjer je naveo regiju Primorje na Dalekom istoku u koju se iz “zaraženih zona” vratilo oko 6000 ljudi, upozorivši da je to “veliki problem”.


No, prošli tjedan predsjednik Putin je u više navrata izjavio da je situacija pod kontrolom.