Izvješće OAS-a

Morales pristao na nove predsjedničke izbore u Boliviji

Hina

REUTERS

REUTERSBolivijski ljevičarski predsjednik Evo Morales pristao je u nedjelju na nove predsjedničke izbore nakon objave izvješća Organizacije američkih država (OAS) koja je otkrila ozbiljne nepravilnosti na izborima 20. listopada.


Pobjeda Moralesa prošlog mjeseca potaknula je prosvjede diljem zemlje. 


U izvješću OAS-a objavljenog u nedjelju traži se poništavanje izbora nakon što su otkrivene “jasne manipulacije” u glasačkom sustavu.
Morales je došao na vlast 2006., a prvi je bolivijski predsjednik indijanskih korijena. Branio je svoju izbornu pobjedu, ali je rekao da će prihvatiti zaključke OAS-a. 


Tjednima dug zastoj zbog predsjedničkih izbora eskalirao je preko vikenda kada su se policajci pridružili protuvladinim prosvjedima, a vojska objavila da se “neće sukobljavati s ljudima” zbog tog pitanja. 


“Prvi krug izbora održanih 20. listopada mora se poništiti i izborni proces treba ponovno započeti”, naveo je OAS u priopćenju. 


Izbori će se održati čim se postignu svi uvjeti koji jamče nastavak procesa, uključujući formiranje novog izbornog povjerenstva. 


OAS je dodao da je statistički “malo vjerojatno” da je Morales osigurao prednost od 10 postotnih bodova za pobjedu protiv Carlosa Mese. 


Prosvjedi su izbili nakon što je prebrojavanje glasova prekinuto na gotovo jedan dan, da bi nakon njegova nastavka Morales postigao potrebnu prednost.


U pobjedi u prvom krugu koja je omogućila Moralesu da izbjegne rizični drugi krug, on je proglašen pobjednikom izbora vodeći samo malo iznad 10 postotnih bodova ispred suparnika Mese, točno koliko mu je trebalo da ne ide u drugi krug.