Visoka cijena rata

Moody’s srušio kreditni rejting Ukrajine. Zelenskij traži da se šteta nadoknadi iz oduzete ruske imovine

Hina

Reuters

Reuters

"To bi bilo pravedno. A Rusija bi osjetila težinu svake rakete, svake bombe, svake granate koju ispali na nas", izjavio je ZelenskijAgencija Moody’s snizila je u petak kreditni rejting Ukrajine s “Caa2″ na Caa3” uz negativne izglede, navevši kao razlog pojačani rizik vezan uz održivost dugova te zemlje nakon ruske invazije.


“I dok Ukrajina ostvaruje koristi od velike međunarodne financijske pomoći, koja joj pomaže da izbjegne neposredne rizike vezane uz likvidnost, posljedični znatan skok državnog duga vjerojatno će se pokazati neodrživim u srednjem roku”, navela je ta agencija.


Moody’s, koji je ranije izglede za kreditni rejting te zemlje držao pod revizijom, sad ih je spustio na negativne zbog neizvjenosti oko daljnjeg razvoja rata i s tim pvoezanih kreditnih implikacija.
Čelnici skupine najrazvijenih gospodarstva G7 dogovorili su se o novoj pomoći Ukrajini u petak u visini od 9,5 miliajrdi dolata te su joj obećali dovoljno novca kako bi mogla održavati funkcioniranje svog uništenog gospodarstva sve dok se bori protiv ruske invazije.


Moody’s sada očekuje da će vojni sukob u Ukrajini trajati mnogo dulje nego je početno pretpostavio te prognozila da ćeu ovoj godini ukrajinski BDP potonuti za otprilike 35 posto.


Početak oporavka gospodarstva Moody’s očekuje u 2023., no također prognozira i da će ruska invazija nanijeti trajnu štetu ukrjainskom BDP-i.


Zelenskij traži sporazum


Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij u petak je predložio uspostavu formalnog sporazuma sa zemljama saveznicima kako bi se osigurala ruska kompenzacija za štetu koju su njezine snage uzrokovale tijekom rata.


Zelenskij, koji kaže da Rusija pokušava uništiti što više može ukrajinske infrastrukture, izjavio je da bi takav sporazum pokazao da će nacije koje planiraju agresivna djelovanja morati platiti za svoje poteze.


“Pozivamo partnerske zemlje da potpišu multilateralni sporazum i stvore mehanizam koji bi osigurao da svatko tko je pretrpio štetu od ruskih djelovanja može primiti kompenzaciju za sve nastale gubitke”, rekao je u svom on-line obraćanju.


Po njegovim riječima, prema takvom sporazumu u zemljama potpisnicama bili bi ruska imovina i novac konfiscirani i usmjereni u poseban kompenzacijski fond.


“To bi bilo pravedno. A Rusija bi osjetila težinu svake rakete, svake bombe, svake granate koju ispali na nas”, izjavio je Zelenskij.


Kanada je prošli mjesec objavila da će promijeniti svoj zakon o sankcijama kako bi omogućila da se oduzeta imovina i strana imovina koja je pod sankcijama redistribuiraju kao kompenzacija žrtvama ili da se njome pomogne u obnovi strane zemlje od rata.