Nezadovoljstvo

Minsk uručio notu vojnom atašeu Ukrajine zbog povreda zračnog prostora

Hina

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko / Reuterss with his Russian counterpart Vladimir Putin at the Kremlin in Moscow, Russia September 9, 2021. REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko / Reuterss with his Russian counterpart Vladimir Putin at the Kremlin in Moscow, Russia September 9, 2021. REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Odnosi između dvije države pogoršali su se od prošle godine kad se Rusija svrstala na stranu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka tijekom masovnih prosvjeda protiv njegove vlasti, nakon čega je on postao glasniji u podršci Moskvi u sukobu s UkrajinomBjelorusko ministarstvo obrane u nedjelju je ukrajinskom vojnom atašeu uručilo prosvjednu notu izražavajući nezadovoljstvo zbog opetovanih povreda bjeloruskog zračnog prostora.


Odnosi između dvije države pogoršali su se od prošle godine kad se Rusija svrstala na stranu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka tijekom masovnih prosvjeda protiv njegove vlasti, nakon čega je on postao glasniji u podršci Moskvi u sukobu s Ukrajinom.


Bjelorusija je uručila prosvjednu notu ukrajinskom dužnosniku, priopćilo je ministarstvo u nedjelju.
„Vojni ataše je informiran da ukrajinska strana izbjegava dijalog kako bi se riješili sporovi, što je vrlo zabrinjavajuće“, objavilo je ministarstvo.


Bjelorusija je u subotu rekla da je ukrajinski vojni helikopter ušao jedan kilometar u bjeloruski teritorij, što Ukrajina odbacuje.


„Možda je netko pogriješio i širi optužbe u svrhu manipulacije“, rekao je glasnogovornik ukrajinske granične straže.


Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden trebali bi u utorak održati videokonferenciju kako bi razgovarali o napetostima u regiji.


Ukrajina, SAD i NATO saveznici optužuju Rusiju da gomila desetke tisuća vojnika na granici su Ukrajinom, tvrdeći da je to priprema za napad. Rusija to odbacuje.