Zastupnik HS-a o izjavi mitropolita Joanikija

Milanović Litre: SPC istim metodama uništava i suživot u Hrvatskoj

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Izjava novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija o nedjeljivom pravoslavnom narodu, otkriva djelovanje SPC-a, koja idejom da je svaki pravoslavac u Hrvatskoj Srbin, otežava suživot u Hrvatskoj, kaže Milanović LitreSaborski zastupnik HS-a Marko Milanović Litre ocijenio je da izjava novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija o nedjeljivom pravoslavnom narodu, otkriva djelovanje SPC-a, koja idejom da je svaki pravoslavac u Hrvatskoj Srbin, otežava suživot u Hrvatskoj.


Istim, ali prilagođenim metodama, SPC je djelovala i u Crnoj Gori, priopćio je u nedjelju saborski zastupnik Hrvatskih suverenista (HS) Milanović Litre, komentirajući današnje ustoličenje mitropolita SPC-a Joanikija.


Metropolit SPC-a crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u povijesnoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore na Cetinju, usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju. Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć, dok ih je 14 privedeno.
Saborski zastupnik HS-a Milanović Litre u priopćenju navodi kako je “novoustoličeni mitropolit Joanikije danas izjavio – ‘Nećemo se baviti stranačkom politikom niti se poistovjećivati sa bilo kojom partijom. Jedna je i nedjeljiva crkva kojom služim pa je zato za mene jedan i nedjeljiv pravoslavni narod koji mi je bogom podijeljen bez obzira kako se tko izjašnjava’ “. Zaključuje da “upravo ova izjava otkriva suštinu problema politika i vrijednosti oko kojih se zasniva djelovanje SPC-a”.


Dodaje kako su iz SPC-a, “tijekom Domovinskog rata huškali na ratnu pobunu, a kada su izgubili rat krenuli su u diplomatski bitku. Nastavili su s tezom ‘nedjeljivog pravoslavnog naroda’ i promociji ideje kako je svaki pravoslavac u Hrvatskoj zapravo Srbin i time još dodatno otežavali suživot u Hrvatskoj”, ocijenio je saborski zastupnik Milanović Litre.


Komentirajući aktualne sukobe u Crnoj Gori vezano za ustoličenje mitropolita SPC-a Joanikija na Cetinju, dodao je kako su “istim, ali prilagođenim metodama, djelovali i u Crnoj Gori”.


“Drago mi je vidjeti što Crnogorci još uvijek imaju nacionalnu svijest i ponos, usprkos velikim pritiscima iz Srbije”, priopćio je, uz ostalo, saborski zastupnik HS-a Milanović Litre.


Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je ranije danas kako se na Cetinju u nedjelju dogodilo “nasilno” ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog i “neprimjerena upotreba sile protiv mirno okupljenih građana”.