PRESUDA

Milan Martić osuđen na 7 godina zatvora zbog raketiranja Karlovca i Zagreba

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Martić je zbog naređivanja i organiziranja raketnog napada na Karlovac u svibnju 1995. u odsustnosti nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, dok je nekadašnji zapovjednik glavnog štaba 'krajinske' vojske, general-major Milan Čeleketić, za raketiranje Karlovca i Zagreba početkom svibnja i lipnja 1995. u odsutnosti nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvoraZAGREB – Nekadašnji predsjednik tzv. SAO Krajine Milan Martić i zapovjednik vojske tzv. Republike Srpske Krajine Milan Čeleketić, u utorak su zbog raketiranja Zagreba i Karlovca, osuđeni na sedam, odnosno 20 godina zatvora, dok su obojica oslobođeni optužbi za raketiranje Jastrebarskog.


Martić je zbog naređivanja i organiziranja raketnog napada na Karlovac u svibnju 1995. u odsustnosti nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, dok je nekadašnji zapovjednik glavnog štaba ‘krajinske’ vojske, general-major Milan Čeleketić, za raketiranje Karlovca i Zagreba početkom svibnja i lipnja 1995. u odsutnosti nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora.


Obojica su oslobođena optužbi za granatiranje Jastrebarskog budući da nije utvrđeno da su njih dvojica naredili taj napad, a tijekom napada nije bilo žrtava.
Predsjednik sudskog vijeća Tomislav Juriša je u obrazloženje presude naglasio evidentne Martićeve i Čeleketićeve namjere granatiranja hrvatskih gradova.


Sudac Juriša je pritom citirao Čeleketićevu izjavu za srpske medije iz veljače 1994. u kojoj je najavio ”adekvatan odgovor u slučaju ustaškog napada i to tamo gdje najviše boli”, a osvrnuo se i na Martićevu izjavu prema kojoj su napadi na hrvatske gradove bili odmazda zbog akcije Bljesak u svibnju 1995. godine. 


”Vojno-redarstvena akcija Bljesak je bila legitimna operacija u kojoj cilj nisu bili civili, dok su u odmazdi, koju su naredili i organizirali Martić i Čeleketić, ciljevi bili hrvatski gradovi, a samim time i hrvatski civili”, kazao je sudac.


U pojašnjenju presude istaknut je i nalaz vještaka koji su potvrdili da su projektili raketnog sustava Orkan, kojim su gađani Zagreb i Karlovac, sadržavali kazetno streljivo, tzv zvončiće, koji su zabranjeni međunardonim konvencijama. ”Riječ je o sustavu koji nije namijenjen gađanju civilnih ciljeva jer je izuzetno razoran u gusto naseljenim mjestima, a stoga su Martić i Čeleketić morali znati da će u tim napadima biti puno žrtava”, dodao je sudac.


Sudsko vijeće je pri određivanju kazne kao otegotne okolnosti istaknulo brojne žrtve, ogromna razaranja i izostanak kajanja, dok olakotne oklonosti nije bilo.


Optužnica protiv Martića i Čelektića u kojoj ih tužiteljstvo tereti da su naredili i organizirali raketne napade, kao odmazdu za hrvatsku oslobodilačku akciju Bljesak, podignuta je još 2003.


S obzirom da je Haški sud osudio Martića za napade na Zagreb 2008. on je pred zagrebačkim sudom odgovarao samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić bio optužen za napade na sva tri grada.


Obojica su oslobođena za napad na Jastrebarsko, a prema presudi moraju platiti i po 50.000 kuna troškova vještačenja. 


Tijekom napada na Zagreb ubijeno je sedam civila, a ranjeno ih je 218, dok u Karlovcu i Jastrebarskom nije bilo poginulih, već je samo učinjena materijalna šteta.


Županijsko državno odvjetništvo u veljači je izmijenilo optužnicu protiv Martića i Čeleketića pa je umjesto dosadašnjeg činjeničnog opisa o unutarnjem oružanom sukobu, utvrđeno da su ratni zločini za koje se terete počinjeni u međunarodnom sukobu.


Tužiteljstvo je tada pojasnilo, a što je i stav Haškog suda, da se oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji treba smatrati međunarodnim od 8. listopada 1991. jer je neovisnost Hrvatske od tog datuma bila definitivna.


Haški sud Martiću je dosudio 35 godina zatvora za pomoć pri organiziranju etničkog čišćenja svih nesrba na području pod njegovom kontrolom, kao i za raketne napade na Zagreb.


Martić nije mogao prisustvovati suđenju jer služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čelektić živi u Suboticu, a Srbija ga odbija izručiti.


(Hina) xvmaj yam