Američki državni tajnik

Mike Pompeo u Pragu: Ne surađujte s Kinom i Rusijom!

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

„Partnerstvo s ruskim i kineskim nuklearnim kompanijama zapravo će ugroziti češki suverenitet”, rekao je nakon sastanka s češkim premijerom Andrejem BabišemAmerički državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u srijedu na opasnosti od suradnje s Kinom i Rusijom, drugog dana posjeta srednjoj Europi.


Govoreći u Pragu, Pompeo je upozorio na rizike češkog plana širenja nuklearne elektrane Dukovani.


„Partnerstvo s ruskim i kineskim nuklearnim kompanijama zapravo će ugroziti češki suverenitet”, rekao je nakon sastanka s češkim premijerom Andrejem Babišem.
Pompeo je također pohvalio Češku što je modernizirala oružane snage i povukla iz uporabe vojnu opremu iz sovjetske ere.


„Želimo pohvaliti što je Češka Republika izabrala američki teški rad kako bi zamijenila obrambenu opremu iz sovjetske ere i smanjila ovisnost o ruskoj opremi”, rekao je. „Taj izbor jako će i tijesno povezati Češku Republiku s obrambenim kapacitetima NATO-a”, rekao je.


Pompeo je spomenuo i prosvjede u Bjelorusiji nakon osporavane izborne pobjede Aleksandra Lukašenka, kazavši da SAD želi da narod Bjelorusije dobije slobode koje traži.


Češki premijer rekao je da je nasilno gušenje mirnih prosvjeda u Bjelorusiji „nezamislivo” i pozvao Europsku uniju da reagiraju.


Dvojica političara razgovarali su i o gospodarskoj te sigurnosti nove 5G mreže.


Pompeo je rekao da je Babiševo vodstvo „pridonijelo da se zacrta put za više od 30 nacija i teritorija da postanu čiste kada je riječ o 5G”.


Pompeo će u sklopu turneje posjetiti i Sloveniju, Austriju te Poljsku, gdje će potpisati sporazum o jačanju vojne nazočnosti u toj zemlji.