Njemačka kancelarka

Merkel želi da Stari kontinent preuzme više odgovornosti u svijetu: “Iz ove krize Europa može izaći iz krize jača nego prije”

Hina

Angela Merkel / foto: John Macdougall/REUTERS

Angela Merkel / foto: John Macdougall/REUTERS

"Najvažniji partner Europe su Sjedinjene Države, ali partnerstvo je različito od željenoga, posebice u pogledu zaštite okoliša", rekla je MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u srijedu Europu da preuzme više odgovornosti u svijetu i izrazila žaljenje što su odnosi sa Sjedinjenim Državama drugačiji od željenih, posebice u pitanju zaštite okoliša.


“Moramo se jako potruditi u vezi ovog izvanrednog izazova novog koronavirusa, ali želim i nešto više, da Europska unija, posebice u vrijeme krize, pokaže globalnu solidarnost i preuzme više odgovornosti”, izjavila je kancelarka Merkel u govoru pred Zakladom Konrad-Adenauer.


Njemačka će od Hrvatske 1. srpnja preuzeti šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom. Merkel, koja odlazi s funkcije 2021., govorila je o glavnim prioritetima EU-a do kraja godine, usred zdravstvene, gospodarske i socijalne krize.
“Pandemija će izazvati intenziviranje sukoba i postojećih problema na brojnim mjestima i predstavljat će izazov za sposobnosti Europske unije u pogledu vanjske i sigurnosne politike”, objasnila je. “To je razlog više da obranu vrijednosti EU-a, a to su solidarnost, demokracija, sloboda, zaštita dostojanstva svakog čovjeka”, istaknula je Merkel.


“Europa može izaći iz krize jača nego prije”, dodala je ona nekoliko sati nakon što je Europska komisija predstavila plan oporavka od 750 milijarda eura, koji trebaju usvojiti države članice.


“Najvažniji partner Europe su Sjedinjene Države, ali partnerstvo je različito od željenoga, posebice u pogledu zaštite okoliša”, rekla je.


Kancelarka je također ocijenila da je “strateški interes” EU-a dijalog s Kinom, bez obzira na trenutačne događaje u Hong Kongu, gdje prema njezinom mišljenju mora i dalje vrijediti načelo “jedne zemlje, dva sustava”.


Odnos s Rusijom bi također trebao “okupirati” predsjedništvo njemačkog predsjedanja, rekla je Merkel.


Ona je optužila Moskvu da hibridnim sredstvima podržava marionetske režime na istoku Ukrajine i da napada zapadne demokracije, među kojima Njemačku.