Tri desetljeća

Merkel na obljetnici pada Berlinskog zida pozvala na borbu protiv mržnje: ‘Nema zida koji se ne može probiti’

Hina

Reuters

Reuters

Danas obilježavamo 30. godišnjicu pada Berlinskog zida, simbola sloma komunizma, čime je okončana podjela Europe, zacrtan put ujedinjenja Njemačke te dan novi zamah europskom projektu, koji je osigurao pomirenje i prosperitet europskih naroda«, napisao je PlenkovićNjemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se tijekom obilježavanja 30. godišnjice pada Berlinskog zida u subotu na pojačanu borbu protiv mržnje, rasizma i antisemitizma, a građane je pozvala da se i dalje bore za svoja prava.


»Nema tog zida da je ne znam kako širok i visok koji ne bi mogao biti probijen«, rekla je njemačka kancelarka govoreći u tzv. Kapelici pomirenja koja stoji na mjestu nekadašnjeg brisanog prostora uz Berlinski zid.


Ona je podsjetila na to da je na ovom mjestu do 1985. stajala Crkva pomirenja koju su vlasti srušile jer je ometala kontrolu granice prema zapadnom Berlinu.
»To nije bilo ništa drugo nego čin omalovažavanja ljudskog dostojanstva«, rekla je Angela Merkel, do 1990. i sama građanka istočne Njemačke.


Njemačka kancelarka je obraćajući se gostima u memorijalnom centru Bernauer Strasse, među kojima su i predsjednici država i vlada istočnih članica Europske unije, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, podsjetila i na one koji su ubijeni u pokušaju prelaska Berlinskog zida.


»Podsjećam na one koji su ubijeni na Zidu samo zato što su htjeli slobodu«, rekla je Merkel i pritom ukazala na 75.000 onih koji su u DDR-u bili zatočeni zbog pokušaja bijega na Zapad.


Njemačka kancelarka je podsjetila i na ostale povijesne događaje koji su se dogodili 9. studenog poput tzv. Kristalne noći kada je 1938. paljenjem sinagoga počeo organizirani progon Židova.


»Za postignuća ujedinjene Europe poput demokracije, pravne države, i očuvanje ljudskih prava se uvijek iznova trebamo boriti«, rekla je Merkel koja je zaključila da je ta borba u vrijeme globalni promjena »aktualnija nego ikad«.


Komemoracija na Bernauer Strasse jedna je od manifestacija obilježavanja 30. godina pada Berlinskog zida.


U subotu navečer pred Brandenburškim vratima se održava središnja svečanost na kojoj će govoriti i njemački predsjednik Frank-Walter Steinemeiar.


Iz Hrvatske je na obilježavanje godišnjice pada Zida doputovao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.


Pad Berlinskog zida bio je jedan od najvažnijih trenutaka za europski kontinent i njegovo jedinstvo, rekao je u subotu premijer Andrej Plenković povodom 30. godišnjice tog događaja.


»Danas obilježavamo 30. godišnjicu pada Berlinskog zida, simbola sloma komunizma, čime je okončana podjela Europe, zacrtan put ujedinjenja Njemačke te dan novi zamah europskom projektu, koji je osigurao pomirenje i prosperitet europskih naroda«, napisao je Plenković na svom Twitter profilu.


Hrvatska je kao članica EU-a »danas dio ujedinjene i demokratske Europe, sazdane na zaštiti ljudskih prava, odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije te jasnoj osudi totalitarnih režima 20. stoljeća – nacizma, fašizma i komunizma«, dodao je.


Berlinski zid pao je na današnji dan prije 30 godina.


Premijer se na taj povijesni događaj osvrnuo i u Varaždinu, gdje je sudjelovao na Savjetu Vlade za Hrvate izvan RH.


»Označio je ne samo važan korak za ujedinjenje Njemačke, nego objektivno i za ujedinjenje Europe. Ivan Pavao II. je godinu dana prije toga u Europskom parlamentu držao, po meni, najreferentniji govor kada je kazao da Europa mora dati i drugom plućnom krilu da diše i na taj način je predvidio tektonske promjene koje su u konačnici, možemo biti sretni, omogućile i raspad bivše SFRJ i stvaranje Hrvatske kao slobodne, demokratske i međunarodno priznate države«, rekao je.