Otvaranje ureda

Međunarodni kazneni sud u Venezueli otvorio istragu zbog moguće zločine protiv čovječnosti

Hina

Reuters

Reuters

"Siguran sam da će ovaj ured dodati pozitivne prakse (...) To će sigurno imati vrlo povoljan učinak", rekao je predsjednik MaduroMeđunarodni kazneni sud (ICC) otvara ured u Venezueli, rekao je u petak tužitelj Karim Khan nakon sastanka s predsjednikom Venezuele Nicolasom Madurom. ICC istražuje Venezuelu zbog mogućih zločina protiv čovječnosti.


ICC se nada “bližoj suradnji” s Venezuelom i pomoći u provedbi pravosudnih reformi, jamčeći “više pravde” u toj južnoameričkoj zemlji, rekao je Khan.


“Siguran sam da će ovaj ured dodati pozitivne prakse (…) To će sigurno imati vrlo povoljan učinak”, rekao je predsjednik Maduro.
Dodatne pojedinosti o operaciji i broju osoblja koje će ured imati nisu naveli.


Khan je ranije najavio da će ICC ured u glavnom gradu Venezuele Caracasu otvoriti u ožujku 2022., nakon što je ICC u studenom 2021. objavio preliminarnu istragu o mogućim zločinima protiv čovječnosti koje su od 2017. navodno počinili dužnosnici u Madurovoj vladi.


Maduro je tada rekao da poštuje odluku, ali da je ne dijeli.


Tim istražitelja Ujedinjenih naroda rekao je da je pravosudni sustav Venezuele nastavio s kršenjem ljudskih prava kao dio državne politike za gušenje protivljenja Maduru.