DEN HAAG

Međunarodni kazneni sud radi ograničeno nakon hakerskog incidenta

Hina

Reuters

Reuters

Dva odvjetnika na sudu i izvor blizak sudu koji je želio ostati anoniman rekli su da je sud isključio većinu svojih sustava koji mogu pristupiti internetu, da zaposlenici ne mogu pristupiti e-pošti i da zaposlenici koji ne rade u zgradi nemaju pristup dokumentimaMeđunarodni kazneni sud (ICC) radi uz snažna ograničenja svojih digitalnih sustava nakon hakerskog incidenta, rekli su u četvrtak izvori i odvjetnici koji rade na sudu za ratne zločine.


Dva odvjetnika na sudu i izvor blizak sudu koji je želio ostati anoniman rekli su da je sud isključio većinu svojih sustava koji mogu pristupiti internetu, da zaposlenici ne mogu pristupiti e-pošti i da zaposlenici koji ne rade u zgradi nemaju pristup dokumentima.


ICC, sa sjedištem u nizozemskom gradu Haagu, prvi je u utorak otkrio “kibersigurnosni incident”, rekavši da pokušava osigurati nastavak “osnovnih aktivnosti” suda. Glasnogovornik suda odbio je daljnje komentare u četvrtak.
U četvrtak su nastavljena saslušanja na suđenju dvojici muškaraca optuženih za vođenje milicija koje su napadale muslimanske civile u Srednjoafričkoj Republici.


Međutim, prijenos uživo sa suda nije bio dostupan, a nije bilo ni zvuka u galerijama gdje javnost i novinari mogu pratiti suđenje, izjavili su predstavnici suda medijima.


“Kao odvjetnici obrane imamo ograničen pristup sudskim sustavima”, rekao je za Reuters odvjetnik Geert-Jan Knoops, koji zastupa jednog od osumnjičenih, Patrice-Edouarda Ngaissona. Knoops je u četvrtak bio na sudu.


Ngaissona se izjasnio da nije kriv.


ICC je stalni sud osnovan 2002. za suđenje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.