PADA BROJ OBOLJELIH

Malo optimizma u Kini: Virus se polako povlači tamo gdje je sve započelo

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U utorak je Peking objavio da je u ponedjeljak zabilježeno samo 19 novih slučajeva zaraze, što je značajno smanjenje u odnosu na 40 dana ranije. To je i treći dan za redom bez novih slučajeva izvan pokrajine Hubei, čiji je glavni grad WuhanPEKING – Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je prvi puta nakon izbijanja epidemije koronavirusa posjetio Wuhan, epicentar epidemije, što je znak da su kineske mjere kontrole širenja virusa uspješne.


Xi je stigao u Wuhan istoga dana kada su vlasti zatvorile 14 privremenih bolnica koje su otvorene zbog epidemije koronavirusa, prenosi portal The Paper.


Ranije u utorak Peking je objavio da je u ponedjeljak zabilježeno samo 19 novih slučajeva zaraze, što je značajno smanjenje u odnosu na 40 dana ranije.
To je i treći dan za redom bez novih slučajeva izvan pokrajine Hubei, čiji je glavni grad Wuhan.


“Situacija s prevencijom koronavirusa u Hubeiju i Wuhanu pokazuje pozitivne promjene, dolazi do postupnog poboljšanja te je prvotno realiziran cilj stabilizacije i preokretanja situacije”, rekao je Xi, prenosi državna novinska agencija Xinhua.


Xi je priznao da je stanovništvo Wuhana i većine pokrajine Hubei, koje je dugo o karanteni, pod strogim mjerama kontrole od kraja siječnja, zbog čega su stanovnici frustrirani.


“Moramo ih razumjeti i tolerirati”, kazao je.


Xi, koji je tijekom susreta nosio zaštitnu masku, susreo se s lokalnim dužnosnicima, medicinskim osobljem i volonterima, objavila je državna televizija CCTV.


Medicinskom osoblju na odjelu zaraženih koronavirusom i pacijentima obratio se putem videolinka.


Kineske “blue chip” dionice porasle su za 2,1 posto nakon Xijevog posjeta Wuhanu.


Xi je uglavnom bio odsutan iz kineskih državnih medija početkom krize, no od prošlog mjeseca bio je vidljiviji.


Neki na društvenim mrežama – čiji se komentari ubrzano uklanjaju – pišu da je Xi došao pobrati vrhnje sada kada izgleda da je epidemija u silaznoj putanji.


Piše se također da je stigao tek sada, kada je opasnost od zaraze po njega smanjena.


Provincija Hubei proučava planove da se omogući ljudima na područjima srednjeg ili niskog rizika zaraze koronavirusom da počnu putovati, objavili su u utorak državni mediji pozivajući se na sastanak pokrajinskog vodstva.