Pregovori u tijeku

Male šanse za mir: Asad ne vjeruje u razgovore sa sirijskom oporbom u Ženevi

Hina

REUTERS

REUTERS

U razgovoru za sirijsku državnu televiziju Asad je u četvrtak rekao da »sirijska vlada nije dio tih pregovora ni razgovora«. Tamo u Ženevi su samo izaslanici koji imaju potporu valde i koji dijele njena stajališta, rekao je.Sirijski predsjednik Bašer al-Asad iskazao je u četvrtak svoje nepovjerenje u razgovore između sukobljenih sirijskih strana koji se vode u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a nazvavši oporbene izaslanike teroristima i rekavši da ti razgovori ne mogu otvoriti put širem mirovnom procesu.


Razgovori među suprotstavljenim sirijskim stranama o novom ustavu počeli su u četvrtak u Ženevi a na njima sudjeluje 150 izaslanika koji predstavljaju vladu, oporbu i civilno društvo u jednakim dijelovima.


U razgovoru za sirijsku državnu televiziju Asad je u četvrtak rekao da »sirijska vlada nije dio tih pregovora ni razgovora«. Tamo u Ženevi su samo izaslanici koji imaju potporu valde i koji dijele njena stajališta, rekao je.
Sirijski čelnik je omalovažio legitimitet oporbenih izaslanika optuživši ih da zastupaju Tursku i Sjedinjen Države. »Nekoliko njih predstavlja teroriste«, dodao je.


Odbacio je i mogućnost da bi ti razgovori mogli voditi širem mirovnom procesu rekavši da »iako razgovori u Ženevi mogu biti dio rješenja, rat ne može završiti dok se u Siriji ne porazi terorizam«.


Sirijska vlada teroristima naziva i oružanu oporbu i ekstremističke skupine.