Na drugom kraju svijeta

Mala Venecija u Dohi s 50 tisuća stanovnika: Stan tamo košta tri tisuće eura mjesečno

P. N.

Mala Venecija - Qanat Quartier u Dohi / Foto Screenshot

Mala Venecija - Qanat Quartier u Dohi / Foto Screenshot

To je zapravo četvrt Qanat Quartier u Dohi, u novoj zoni Pearl Island, jednoj od najluksuznijih u katarskom glavnom gradu 


Narito ima 30 godina i jedan je od rijetkih Japanaca koji ne putuje sa štapom kako bi snimio selfie. Zatim zatraži pomoć, prosljeđuje talijanskom novinaru svoj pametni telefon i pozira s mostom u pozadini. “Jeste li sigurni da ne želite sliku pred drugim mostom s desne strane? Gledajte, ono je čuveni venecijanski most Ponte di Rialto”, napominje novinar. No Narito ostaje pri svome: želi se slikati pred jednim sasvim običnim mostom. “Jeste li ikada bili u Veneciji?”, upita ga novinar. “Bio sam, ali se ne sjećam toga mosta”, kaže Narito.Ovo je venecijanski ambijent u malom, jer talijanski se novinar nalazi u reprodukciji Venecije, s njenim kanalima, mostovima, uključujući onaj najpoznatiji, ali i njenim Lidom – malom plažom s kolibama, koja se zapravo zove Lido Beach, a posjećuju je turisti koji su ovamo stigli radi Svjetskog prvenstva u nogometu. Tamo se dolazi prolazeći ulicom  Corso Venezia, šetajući  uz vile nazvane Laguna, Murano, Gondola…


Četvrt Qanat Quartier


 


To je zapravo četvrt Qanat Quartier u Dohi, u novoj zoni Pearl Island, jednoj od najluksuznijih u katarskom glavnom gradu: mala Venecija, prema službenim podacima, već broji pedeset tisuća stanovnika, poput prave Venecije. Iako je u vrijeme ručka na ulicama malo ljudi, na trgovima sličnim venecijanskim, među jemenskim, jamajčanskim, meksičkim i talijanskim restoranima, odjekuje smijeh djece koja igraju nogomet, javlja Il Corriere della Sera.

 


Bez Markova trga


Divovske lavlje glave na zidovima, stanice brodica odnosno vaporetta (brodovi su drugačiji, mnogo manji), prozori različitih stilova koji podsjećaju na povijesnu stratifikaciju grada. Ukratko, učinjeno je sve da ne osjetite nostalgiju za Venecijom ili da osjetite nepodnošljivu melanholiju, ovisno o vašem mišljenju o tko zna kojoj po redu imitaciji grada kojem nema premca: barem su nas poštedjeli reprodukcije Piazze San Marco odnsono Markova trga, javlja Il Corriere della Sera. Ulice su prilično prometne, a čuvari u kvartu nadziru vrlo skupe automobile, iako se čini da kriminal u Kataru ne postoji.


 


Stan stoji deset tisuća eura po metru


Troškovi su visoki, ali to sigurno nije iznenađenje: najam dvosobnog stana od 80 četvornih metara stoji od tri tisuće eura mjesečno nadalje, a za kupnju stana potrebno je oko deset tisuća eura po četvornom metru. Najbliža stanica podzemne željeznice zvane Legtaifiya, udaljena je nekoliko kilometara, jer je ovo luksuzni kvart, izvan glavnih turističkih tokova. Nekoliko metara od mosta Ponte di Rialto nalazi se hotel Kempinski, jedan od najluksuznijih u Dohi, gdje odsjedaju  Amerikanci tijekom Svjetskog prvenstva.


Screenshot

Screenshot


Gondolania u blizini trgovačkog centra


Nakon dvadeset i pet minuta podzemnog putovanja ovim veličanstvenim metroom vrijednim 36 milijardi eura, novinar stiže u drugi kutak koji bi trebao podsjećati na Veneciju, no vrlo je različit od one smještene u četvrti Pearl Island. Nalazimo se naime u trgovačkom centru odmah pored stanice Al Zizyyah, pored stadiona Khalifa. “Gondolania” je igralište unutar trgovačkog centra pored stadiona, gdje su atrakcija gondole koje plove lažnim slapovima. Moglo bi se to nazvati neukusom, no pravi je neukus nešto dalje, gdje se turisti plastičnim gondolama voze uskim kanalima, piše Corriere della Sera. Od svega skupa, jedino je voda – prava. Na stropu trgovačkog centra naslikano je nebo s oblacima: i to je fikcija unutar fikcije, jer ovdje je nebo gotovo uvijek vedro.