Primaju najviše novca, ali...

Mađarska i Poljska ne odustaju: Vladavina prava nema veze s proračunom EU-a i ne može biti uvjet za pristup novcu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Ova se rasprava ne može riješiti novcem", rekao je Orban u Budimpešti u zajedničkoj izjavi za novinare s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim.BUDIMPEŠTA – Mađarska i Poljska ustraju u obrani svojih stajališta da vladavina prava ne može biti uvjet za pristup novcu iz europskog proračuna i plana oporavka osim ako se ne promijeni temeljni dokument Europske unije, rečeno je nakon sastanka premijera dviju zemalja.


Mađarska i Poljska uložile su prošli tjedan veto na višegodišnji proračun EU-a i plan oporavka zbog uvjetovanja isplate novca poštivanjem vladavine prava, a njihov veto mogao bi odgoditi isplatu 1,8 milijarda eura upravo u vrijeme kad se EU mora nositi s drugim pandemijskim valom covida-19 i dvostrukom recesijom.


Međutim, i Poljska i Mađarska su među članicama Unije koje primaju najviše europskog novca per capita i objema je novac prijeko potreban za gospodarstvo narušeno pandemijom koronavirusa.
Te dvije države su pod istragom EU-a zbog navodnog potkopavanja neovisnosti suda, medija i nevladinih organizacija.


“Ova se rasprava ne može riješiti novcem”, rekao je Orban u Budimpešti u zajedničkoj izjavi za novinare s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim.


“Oni koji spajaju ta dva pitanja (vladavina prava i financiranje) neodgovorni su u vrijeme krize kada su potrebne brze odluke za pomoć gospodarstvu”, rekao je.


Premijeri su objavili zajedničku izjavu kojom ističu da će dvije zemlje jedna drugu podržavati u predstojećim pregovorima.


Poljski premijer Morawiecki ponovio je da je veto stvarno oružje.


“Korištenje veta danas je osnovni scenarij o kojem smo razgovarali kako bismo zapravo promijenili lošu dinamiku koja je nedavno nametnuta”, rekao je.


Orban je u intervjuu od četvrtka za njemački list Die Zeit rekao da novac zemljama koje su u potrebi treba isplatiti “brzo”, a razgovore o vladavini prava treba ostaviti za poslije, prenosi agencija France Presse.