Samit G7

Emmanuel Macron: S Bidenom, Amerika se definitivno vratila

Hina

Reuters

Reuters

"Sjajno je imati američkog predsjednika koji je dio kluba i vrlo voljan surađivati", kazao je Macron. "Ono što vi pokazujete jest da je vodstvo partnerstvo"Sjedinjene Države vratile su se kao kooperativni lider slobodnog svijeta, rekao je u subotu francuski predsjednik Emmaneul Macron, ilustrirajući olakšanje koje osjećaju mnogi američki saveznici nakon razdoblja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.


Na sastanku s Macronom, Biden, upitan je li se Amerika vratila, okrenuo se francuskom predsjedniku i rekao da bi on  trebao odgovoriti na to pitanje.


“Da, definitivno”, rekao je Macron. “Sjajno je imati američkog predsjednika koji je dio kluba i vrlo voljan surađivati”, kazao je Macron. “Ono što vi pokazujete jest da je vodstvo partnerstvo”.
Macronove riječi slične su onima koje je u petak izrekao britanski premijer Boris Johnson, naglasivši da je Biden “veliki dašak svježeg zraka”.


Ni Macron niti Johnson nisu povukli izravnu poveznicu između Bidena i  Trumpa, ali su obojica pohvalili Bidenov kooperativni ton a dužnosnici su rekli da je došlo do olakšanja nakon Trumpa koji je znao šokirati mnoge europske saveznike.


Biden se složio i rekao da su se “Sjedinjene Države, kao što sam već rekao, vratile, mi smo se vratili”.


Biden je rekao da SAD snažno osjećaju koheziju NATO-a i izrazio potporu Europskoj uniji koju je Trump znao jako kritizirati za vrijeme svog predsjedanja od 2017.-2021.