AMBICIOZNA FRANCUSKA

Macron najavljuje “povijesni” plan od 8 milijardi eura za automobilsku industriju

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

"Cilj nam je učiniti Francusku prvom državom koja proizvodi čista vozila u Europi, čime bi se u pet godina proizvodnja povećala na više od milijun električnih i hibridnih vozila"PARIZ – Francuski predsjednik predstavio je u utorak “povijesni plan” vrijedan više od osam milijarda eura za automobilsku industriju pogođenu krizom koronavirusa i za njezinu modernizaciju kako bi Francuska postala prvak električnih automobila.


“Država će uložiti nešto više od 8 milijarda eura pomoći automobilskom sektoru”, izjavio je Emmanuel Macron tijekom posjeta tvornici opreme Valeo u mjestu Étaples.


“Cilj nam je učiniti Francusku prvom državom koja proizvodi čista vozila u Europi, čime bi se u pet godina proizvodnja povećala na više od milijun električnih i hibridnih vozila”, dodao je.
Za povećanje prodaje koja je pala tijekom krize, Macron je najavio povišenja ekološkog bonusa na 7000 eura za kupovinu električnog automobila za privatne osobe i na 5000 eura za tvrtke, kao i bonus od 2000 eura za hibridna vozila.


Predviđeno je i povišenje bonusa kod kupovine električnog auta po načelu staro za novo.


“Radi se o planu obrane radnih mjesta u našoj industriji suočenoj s jednom od najtežih kriza u svojoj povijesti. To je plan neovisnosti automobilske industrije. Dakle radi se planu budućnosti automobila XXI. stoljeća”, rekao je francuski predsjednik.


Precizirao je da francusko-njemački plan obnove od oko 500 milijarda eura, koji je predstavio prošlog tjedna s Angelom Mekrel, treba podržati najugoženije sektore, poput automobilskog.


Macron je od Renaulta tražio jamstva za budućnost zaposlenika u dvije tvornice na sjeveru zemlje, u Maubeugeu i u Douaiu, gdje raste zabrinutost.


Upozorio je da zajam od 5 milijardi koji je država obećala Renaultu neće moći biti odobren prije završetka pregovora koji će početi u ponedjeljak, uz sudjelovanje ministra gospodarstva Brune Le Mairea.