Nema ih više

Lovokradice usmrtile jedinu ženku bijele žirafe na svijetu: Ubili majku i njeno mladunče

Sanda Milinković

FOTO/YouTube Screenshot

FOTO/YouTube Screenshot

Sretno su živjele u utočištu dok lovokradice prekrasnu priču o očuvanju vrste nisu pretvorile u onu najgoreg završetka u kojoj čovjek (opet) ubija nevinu životinju.U svijetu turobnih vijesti iz životinjskog svijeta, UNILAD prenosi da je izuzetno rijetka bijela ženka žirafe ubijena zajedno sa svojim mladunčetom. Ubile su ih lovokradice u Keniji, a tijela nesretnih životinja pronašli su rendžeri u selu provincije Garissa. 


Iza preminule majke je ostao i jedan mužjak za kojeg se sada vjeruje da je jedini primjerak svoje vrste na čitavom svijetu.


Smrt dviju žirafa potvrdio je Konzervatorski centar okruga Garissa u izjavi za medije koju su objavili na društvenim mrežama. U izjavi stoji da je prema “fotografijama poslanim u zajednicu” tijelo majke bilo poput kostura nakon što su je usmrtili naoružani lovokradice.
“Ovo je vrlo tužan dan za zajednicu u Ijari i Keniji. Mi smo jedina zajednica u svijetu koja je skrbila za bijele žirafe. Njihovo ubojstvo je veliki udarac na ogromne korake koje je zajednica poduzela da bi očuvala rijetke i jedinstvene primjerke, ali i poziv na buđenje za nastavak podrške trudu konzervatora. 


Ovo je dugoročan gubitak obzirom da su genetske studije i istraživanja koja su bila veliko ulaganje u područje od strane stručnjaka, otišla niz odvod”, kazao je Mohammed Ahmednoor, menadžer Ishaqbini Hirola Conservancy. 


Dodao je i da će smrt nesretnih životinja naštetiti turizmu jer su bijele žirafe bile veliki vjetar u leđa tom području. Bijela žirafa je pronađena 2017. godine i stigla na mnoge naslovnice zbog svog jedinstvenog izgleda kojeg duguje djelomičnom gubitku pigmentacije. Za razliku od albino životinja, kod ovih je posebno što im tijelo nastavlja proizvoditi tamne pigmente pa su oči ovih žirafa tamne, za razliku od tipično crvenih kakve viđamo kod drugih životinja s albinizmom. 


Prva je na naslovnicama završila bijela žirafa, otkrivena kraj svog mladunčeta. Uskoro je uslijedio još jedno mladunče i sretna obitelj je uživala u utočištu. Sretno su živjele dok lovokradice prekrasnu priču o očuvanju vrste nisu pretvorile u onu najgoreg završetka u kojoj čovjek (opet) ubija nevinu životinju.