John Bercow

Legendarni “speaker” britanskog parlamenta odrekao se Johnsona: “Ovu vladu treba smijeniti”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Bercow je za Observer rekao da sada želi pomoći Laburističkoj stranci da smijeni Johnsona s položajaBivši predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow u subotu je rekao da se pridružio oporbenoj Laburističkoj stranci nakon što je veći dio svoje političke karijere proveo kao konzervativni član parlamenta.


Bercow, koji se sukobio s premijerima Borisom Johnsonom i Theresom May zbog njihovog pristupa brexitu i postupanja prema parlamentu, rekao je za list Observer da sada vjeruje da je Konzervativna stranka „nazadna, populistička, nacionalistička, a ponekad čak i ksenofobična“.

Kao ‘speaker’ od 2009. do 2019., Bercow je skrenuo pozornost na inače neupadljivu ulogu svojim prepoznatljivim pozivanjima na red, oštrim replikama i odlukama koje neki ocjenjuju pristranima.


Mnogi konzervativci i pristaše brexita smatrali su da mu nedostaje politička neutralnost koju zahtijeva mjesto govornika.


Bercow je za Observer rekao da sada želi pomoći Laburističkoj stranci da smijeni Johnsona s položaja.


“Motiviran sam potporom za jednakost, socijalnu pravdu i internacionalizam. To je moto laburista. Zaključak do kojeg sam došao je da ovu vladu treba zamijeniti”, rekao je.