Bivša sovjetska republika

Lavrov optužio Zapad da želi Moldaviju učiniti neprijateljem Rusije. Odmah mu stigao odgovor

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Moldavija je jasno odabrala svoju budućnost i ta je budućnost dio slobodnog svijeta", navodi ministarstvo vanjskih poslova



Moldavija sama odlučuje o svojoj budućnosti kao “dijelu slobodnog svijeta”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Kišinjevu i odbacilo optužbu Moskve da zapad pokušava učiniti nekoliko zemalja, među njima i Moldaviju, neprijateljima Rusije.


U intervjuu za rusku državnu televiziju ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moldavija jedna od bivših sovjetskih republika koje zapad nastoji učiniti neprijateljima Rusije.


Osim Moldavije zapad želi i Gruziju pretvoriti u ruskog neprijatelja te pogoršati ruske odnose s državama središnje Azije, rekao je Lavrov.




“Kategorički odbacujemo izjavu šefa ruske diplomacije koja ne odgovara stvarnosti i dio je dobro poznate prijeteće retorike ruske diplomacije”, odgovorilo je moldavsko ministarstvo vanjskih poslova.


Europska unija dodijelila je u lipnju Moldaviji i susjednoj Ukrajini status kandidata za članstvo u bloku.


“Željeli bismo podsjetiti rusku stranu da je put koji je Moldavija odabrala put pristupanja Europskoj uniji. Moldavija je jasno odabrala svoju budućnost i ta je budućnost dio slobodnog svijeta”, navodi ministarstvo vanjskih poslova u izjavi.