Studija 'Nedostatak talenata'

KRONIČNI NEDOSTATAK RADNE SNAGE Njemačkoj će do 2030. nedostajati gotovo pet milijuna radnih ljudi

Hina

Postrojenje tvrtke Fahnen Koessinger u Schierlingu u Njemačkoj / Reuters

Postrojenje tvrtke Fahnen Koessinger u Schierlingu u Njemačkoj / Reuters

»Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi pretrpjeti tvrtke u uslužnom sektoru, uključujući i financijski sektor kojima bi do 2030. moglo nedostajati 1,2 milijuna radnika. Isto tako će biti pogođena i strojarska industrija, glavna njemačka izvozna grana. Povećat će se i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom a ne samo za visokospecijaliziranom radnom snagomBERLIN Njemačkoj bi do kraja sljedećeg desetljeća moglo nedostajati 4,9 milijuna radnika, a ovaj nedostatak njemačko gospodarstvo bi mogao stajati 525 milijardi eura, proizlazi iz studije savjetničke tvrtke Korn/Ferry kako prenose njemački mediji u ponedjeljak.


»Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi pretrpjeti tvrtke u uslužnom sektoru, uključujući i financijski sektor kojima bi do 2030. moglo nedostajati 1,2 milijuna radnika«, proizlazi iz studije »Nedostatak talenata« savjetničke tvrtke Korn/Ferry a iz koje citiraju njemački mediji. Isto tako će biti pogođena i strojarska industrija, glavna njemačka izvozna grana.


Nadalje se navodi da će od Europskih zemalja biti najjače pogođena nedostatkom radne snage.
Najveći manjak radnika se već sad osjeti u inženjerskim sektorima tj. kod apsolvenata prirodnjačkih smjerova na sveučilištima. No zanimljivo je da će se do kraja sljedećeg desetljeća povećati i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom a ne samo za visokospecijaliziranom radnom snagom.


Predstavnici njemačkog srednjeg poduzetništva, koje zapošljava najveći broj radnika u Njemačkoj, apelirali su na saveznu vladu da protumjerame utječu na smanjenje problematike nedostatka radne snage i to smanjenjem birokracije i promjenama njemačkog obrazovnog sustava.


U prvom kvartalu ove godine u Njemačkoj je, prema informacijama Saveznog ureda za rad u Nuernbergu, bilo nepopunjeno 1,2 milijuna radnih mjesta pri čemu se uglavnom radi o nedostatku kvalificirane i visoko kvalificirane radne snage.