Nepoznata sudbina disidenta

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni iz pritvora premješten na nepoznatu lokaciju

Hina

Reuters

Reuters

Vadim Kobzev, jedan od njegovih odvjetnika, rekao je da ga je drugi odvjetnik pokušao vidjeti u petak, ali su mu rekli da je Navaljni premješten.Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni premješten je iz pritvora u ruskom Vladimiru na nepoznatu lokaciju, rekao je njegov odvjetnik u petak.


Navaljni, jedan od najistaknutijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, premješten je u veljači iz zatvora u Moskvi nakon što je osuđen na dvije i pol godine zatvora, što je Zapad osudio kao politički motiviran čin.


Prvo su ga držali u zatvoru Kolčuginu u Vladimirskoj oblasti sjeveroistočno od Moskve. Novinska agencija TASS tada je objavila da je Navaljni ondje bio u karanteni prije nego što su ga premjestili u kaznenu koloniju IK-2, koja se također nalazi u Vladimirskoj oblasti.
Vadim Kobzev, jedan od njegovih odvjetnika, rekao je da ga je drugi odvjetnik pokušao vidjeti u petak, ali su mu rekli da je Navaljni premješten.


“U zatvoru su rekli da nije ondje i to je to”, rekao je Kobzev za Reuters.


Pozivajući se na zakone o zaštiti osobnih podataka, glasnogovornica Federalne službe za upravljanje kaznenim sustavom izjavila je da ne može otkriti podatke o lokaciji Navaljnog.


Navaljni (44), uhićen je u siječnju po povratku iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom kako navode zapadne zemlje.


Kremlj odbacuje umiješanost, sumnjičav je prema trovanju i sugerira da je cijeli slučaj možda montiran.


Navaljni je po povratku u Rusiju pritvoren zbog kršenja uvjetnog otpusta za što kritičar Kremlja tvrdi da su izmišljene optužbe. Potom je osuđen na dvije i pol godine zatvora.


Zapadne zemlje zatražile su njegovo oslobađanje, a Sjedinjene Države i Europska unija nametnule su sankcije Moskvi.