Glasgow

Kraljica Elizabeta II. na klimatskom samitu: ‘Vrijeme je za akciju!’

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

"Mnogi se nadaju da će vas nakon ovoga samita, u povijesnim knjigama koje tek treba napisati, opisati kao čelnike koji nisu propustili priliku; i da ste odgovorili na poziv budućih generacija", kazala je 95-godišnja kraljicaBritanska kraljica Elizabeta II. poručila je u ponedjeljak UN-ovu samitu o klimi da je vrijeme da se s riječi prijeđe na djela i pozvala svjetske čelnike da misle na buduće generacije kada pregovaraju o ograničavanju globalnog zagrijavanja.


Kraljica je trebala osobno nazočiti skupu koji se održava u Glasgowu, ali su joj liječnici savjetovali da se odmara dva tjedna pa je poslala video snimku govora.


“Mnogi se nadaju da će vas nakon ovoga samita, u povijesnim knjigama koje tek treba napisati, opisati kao čelnike koji nisu propustili priliku; i da ste odgovorili na poziv budućih generacija”, kazala je 95-godišnja kraljica.
“Da ste s konferencije otišli kao zajednica nacija s odlučnošću, željom, planom da prionete rješavati utjecaj klimatskih promjena; i da ste shvatili da je vrijeme da se s riječi prijeđe na djela”.