Orbanova "duga ruka"

Kraj još jednog neovisnog medija u Mađarskoj? “Jednostavno im se ne sviđamo”

Hina

Foto Screenshot

Foto Screenshot

"Da smo prekršili bilo koji važan zakon, ozbiljno bi nas kaznili, ali nisu. Jednostavno su u priopćenju mogli reći da im se ne sviđamo", rekao je direktor Klubradija Milos AratoMađarsko regulatorno tijelo za medije neće automatski produljiti dozvolu za rad neovisnom radiju Klubradio koja ističe u veljači sljedeće godine, priopćile su u petak vlasti.


Prema priopćenju regulatornog tijela, gašenje radija se planira zbog “stalnog kršenja zakona”.


Direktor radija Milos Arato odbacuje tvrdnje kršenju zakona.
“Da smo prekršili bilo koji važan zakon, ozbiljno bi nas kaznili, ali nisu. Jednostavno su u priopćenju mogli reći da im se ne sviđamo”, rekao je Arato za portal vijesti 444.hu.


Klubradio je jedan od posljednjih neovisnih medija s utjecajem u Mađarskoj.


Frekvencija radija je ograničena na područje Budimpešte, a vlasti namjeravaju tu frekvenciju ponuditi na javnom natječaju na koji se može javiti i Klubradio.


Vijeće za medije dodjeljuje frekvencije i brine o poštivanju zakona, a njegovi članovi su redom pristaše premijera Viktora Orbana.


Klubradio, koji je poznat po gostovanju oporbenih političara koji su često vrlo kritični prema vladi, može zatražiti produljenje dozvole za rad, ali se natječe i s ostalim medijima. Ako izgubi, moći će program emitirati jedino na internetu.


Nacionalnu licencu je izgubio prije nekoliko godina i vrlo je popularan u ljevičarskim krugovima.