Li Wenliang

Koronavirus ubio kineskog liječnika koji je prvi upozorio svijet na ovu smrtonosnu bolest

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Weibo, Li Wenliang

Foto Screenshot Weibo, Li WenliangHrabri kineski liječnik Li Wenliang, koji je prvi upozorio svijet na opasnosti koronavirusa, preminuo je u bolnici u Wuhanu u četvrtak navečer po lokalnom vremenu, od zaraze upravo tim virusom.


Još krajem prosinca pokušao je skrenuti pozornost svijeta na činjenicu da je sedam pacijenata u bolnici u Wuhanu u karanteni zbog zaraze virusom iz porodice koronavirusa, sličnim SARS-u. 


Nakon što su se njegova upozorenja počela širiti društvenim mrežama optužen je za širenje lažnih informacija, panike i narušavanje društvenog reda.
– Kad sam vidio da moje poruke cirkuliraju internetom, shvatio sam da je sve izvan moje kontrole i da ću vjerojatno biti kažnjen, rekao je tim povodom Li Wenliang.


Morao je potpisati izjavu u kojoj priznaje prekršaj i obećava da neće više činiti ništa nezakonito.


Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da ih je potresla vijest o njegovoj smrti: “Svi trebamo slaviti njegov rad”, napisali su.


Prve simptome zaraze dobio je još početkom siječnja. Počeo je kašljati, zatim dobio temperaturu, a potom je i hospitaliziran. Početkom veljače potvrđeno je da je zaražen upravo koronavirusom, a posljednje dane života proveo je na odjelu intenzivne njege.


Njegova je dijagnoza izazvala bijes u Kini, a u posljednjem javnom istupu poručio je da mu je laknulo što ga kineske vlasti, koju dio javnosti optužuje za lošu reakciju na epidemiju koronavirusa, ipak neće kazniti.


Po novim podacima objavljenim u četvrtak, ukupno je u Kini od epidemije koronavirusom umrlo 563 ljudi. U Kini i širom svijeta prijavljeno je više od 28.000 slučajeva zaraze.