Širenje zaraze

Koronavirus: U Kini samo 11 novih slučajeva, većina ih je došla iz inozemstva. Počinje borba za Afriku

Hina

REUTERS

REUTERS

Washington je u petak pozvao kineskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama pošto je kineski dužnosnik iznio teoriju urote po kojoj je američka vojska donijela novi koronavirus u Wuhan, odakle se epidemija proširilaKina je u subotu izvijestila o samo 11 novozaraženih novim koronavirusom, ali prvi put od početka epidemije većina su osobe koje su došle iz inozemstva.


Među jedanaest novooboljelih četvero je zabilježeno u gradu Wuhanu, epicentru Covida 19, gdje se virus pojavio krajem 2019., objavilo je ministarstvo zdravstva.


To je najmanji broj od početka vođenja evidencije u siječnju.
Ostalih sedmero – četvero u Šangaju, dvoje u pokrajini Gansu i jedna u Pekingu – došli su iz inozemstva. Ne navodi se iz kojih su zemalja.


Kina sada ima ukupno 95 “uvezenih” slučajeva, kako ih zove.


Premda je epidemija “praktično zaustavljena” u zemlji, kako je rekao predsjednik Xi Jinping, sanitarne vlasti su i dalje oprezne zbog dolaska zaraženih putnika, napose iz Irana, Južne Koreje, Italije i Sjedinjenih Država.


Pekinške gradske vlast su tako ovog tjedna objavile da će svi koji dolaze u grad iz drugih zemalja obavezno morati biti u karanteni 14 dana.


Ministarstvo zdravstva je u subotu izvijestilo i o još 13 umrlih (lagan porast u odnosu na sedmero dan ranije), pa se njihov ukupan broj u kontinentalnoj Kini (osim Hong Konga i Makaa) penje na  3.189.


U zemlji je dosad 80.824 zaraženih. No više od 65.000, što je više od 80 posto, izliječeno je i napustili su bolnicu.


Lagano poboljšanje utvrđeno zadnjih tjedana potaknulo je vlasti da ublaže ograničenja na putovanja za 56 milijuna stanovnika pokrajine Hubeja, koje je Wuhan upravno središte.


Washington pozvao kineskog veleposlanika zbog teorije urote


Washington je u petak pozvao kineskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama pošto je kineski dužnosnik iznio teoriju urote po kojoj je američka vojska donijela novi koronavirus u Wuhan, odakle se epidemija proširila.


“Širiti teorije urote opasno je i smiješno. Htjeli smo upozoriti (kinesku) vladu da to nećemo trpjeti, za dobro kineskog naroda i čitavog svijeta”, rekao je čelnik State Departmenta.


“Kina želi skrenuti pozornost s optužaba da je odgovorna za širenje pandemije jer nije informirala svijet”, dodao je čelnik.


Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian objavio je u četvrtak navečer na Twitteru da je američka vojska donijela virus u Wuhan, gdje je, po ocjeni većine znanstvenika, epidemija izbila u prosincu.


Odgovarajući na novinarsko pitanje o toj temi, Donald Trump je u petak izjavio da prva faza velikog trgovinskog ugovora između SAD-a i Kine neće trpjeti zbog tih glasina. “Znaju odakle dolazi (virus). I mi znamo odakle je”, dodao je, zanijekavši Zhaovu tvrdnju.


Afrika, dosad uglavnom pošteđena, nastoji spriječiti širenje koronavirusa


Afrika je još uglavnom pošteđena epidemije koronavirusa koji se širi u ostatku planeta, ali strahuje od najgoreg dok nastoji zaustaviti njezino širenje izolirajući slučajeve “uvezene” iz Azije i iz Europe.


Gotovo 200 zaraženih virusom službeno je evidentirano u petak u 14 zemalja Afrike južno od Sahare, objavile su nacionalne vlasti, a u Sudanu je zabilježen prvi smrtni ishod.


Južnoafrička Republika je s 24 zaražena – svi su doputovali iz Europe – najteže stradala na kontinentu.


Ovi brojčani podatci ne čine se tako ozbiljni s obzirom na 135.000 zaraženih i više od 5.000 umrlih u svijetu otkako se u prosincu virus pojavio u Kini.


No novi koronavirus počeo se polako širiti u svim dijelovima Afrike. U zadnja 24 sata prvi slučajevi bolesti prijavljeni su u Gabonu, Gani, Gvineji, Keniji, Etiopiji i Sudanu.


Afrički čelnici su od početka pandemije upozoravali da ni njihove zemlje neće biti pošteđene.


Epidemija Covida 19 zabrinjava kontinent zbog slabosti zdravstvenih sustava.


Gotovo svi slučajevi zaraze zasad su “uvezeni” iz Europe, objavio je Južnoafrički institut za zarazne bolesti (NICD).


Napori vlasti usredotočeni su zato na sprječavanje lokalnih zaraza od tih pacijenata.


Južni Sudan je do drukčije odluke zabranio sve letove iz najteže stradalih zemalja. Gabon je pak zabranio ulazak na svoj teritorij putnicima iz Kine, Južne Koreje i Italije.


Međunarodni stručnjaci misle da su afričke zemlje izvukle pouku iz nedavne epidemije ebole u Demokratskoj Republici Kongu i u Gvineji te su danas bolje pripremljene za Covid 19.


U Nigeriji i u Kamerunu prijavljena su dva autohtona slučaja zaraze. U Burkini Faso potvrđen je u petak treći slučaj zaraze, svi skupovi i događaji otkazani su do kraja travnja.


“Sada nam je najvažnije zaustaviti virus”, rekao je za France Presse Richard Friedland, ravnatelj Netcarea, najveće mreže privatnih klinika u Južnoafričkoj Republici.


“Ako ne uspijemo u tome, imat ćemo istu situaciju kao u Italiji”, dodao je izrazivši strah od širenja virusa u siromašnim četvrtima gdje je teško provesti izolaciju.


“Posljedice bi mogle biti katastrofalne” za Afriku, upozorio je.