POSLJEDICE EPIDEMIJE

Koronavirus prijeti zastojem u svjetskom gospodarstvu, tvornice masovno obustavljaju rad u Kini

Branko Podgornik

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Prošlog tjedna dvije trećine kineskog gospodarstva zaustavilo je rad. Više od 80 posto prerađivačke industrije te oko 90 posto izvoznika bilo je zatvoreno. Rad je obustavilo oko 87 posto japanskih firmi u Kini, a pogone su zatvorili Ford, Volkswagen, BMW, Bosch, Nissan, Honda, Toyota, Peugeot, Citroen, Tesla i ostale kompanijeZAGREB – Većina analitičara i dalje vjeruje da će bolest izazvana koronavirusom u Kini uskoro jenjati poput epidemije SARS-a iz 2003. godine. Nadaju se da globalna ekonomija od epidemije neće imati velike posljedice.


Ali prošlog tjedna naglo se proširio strah od izbijanja zastoja u kineskom i cijelom svjetskom gospodarstvu. Novost je da alarmantna upozorenja više ne stižu samo iz tzv. marginalnih krugova, već ih odašilju vodeći svjetski mediji i ekonomisti, tvrdeći da su »stvari ovaj put drukčije« i »neusporedivo opasnije«.


Zbog koronavirusa, svjetsko gospodarstvo moglo bi u prvom tromjesečju ove godine zabilježiti, na kvartalnoj razini, prvi pad od 2009. godine, procijenila je londonska konzultantska kuća Capital Economics. Napominje da se gospodarstvo od tog šoka neće oporaviti do sredine iduće godine.
– Naša je pretpostavka, u najboljoj varijanti, da će ekonomski poremećaj vezan uz koronavirus stajati svjetsko gospodarstvo više od 280 milijardi američkih dolara, predviđa Simon MacAdam iz Capital Economicsa.


Ostali analitičari objašnjavaju da će štete u svijetu biti goleme zbog pada maloprodaje, putovanja i industrijske aktivnosti u Kini, izazvanih obustavom prometa i privremenim zatvaranjem prodavaonica i tvornica, kako bi se obuzdalo širenje virusa.


Nakon ekonomske krize iz 2009., naime, Kina je postala glavni motor globalne ekonomije, jer trećina gospodarskog rasta u svijetu dolazi upravo iz te zemlje. Ona daje 18 posto svjetskog BDP-a, 28 posto industrijske proizvodnje i ima najveću trgovinsku razmjenu.


Opskrbni lanci


Prošlog tjedna dvije trećine kineskog gospodarstva zaustavilo je rad. Više od 80 posto prerađivačke industrije te oko 90 posto izvoznika bilo je zatvoreno, prema londonskom Telegraphu.


Rad je obustavilo oko 87 posto japanskih firmi u Kini, a pogone su zatvorili Ford, Volkswagen, BMW, Bosch, Nissan, Honda, Toyota, Peugeot, Citroen, Tesla i ostale kompanije. Štoviše, zastoji u radu počeli su se iz Kine širiti na susjedne zemlje, osobito na tvornice Južnoj Koreji, Vijetnamu i Singapuru.


Poremećeni su globalni opskrbni lanci za kompanije kao što su Apple, Amazon, Google, Huawei, jer se velik dio njihovih komponenti proizvodi u Kini. Primjerice, Foxconn u Kini sastavlja iPhone, pametne telefone Huaweija, Amazonove Kindle tablete, a isporučuje dijelove za HP, Dell i većinu svjetskih elektroničkih kompanija.


Foxcon je najavio nastavak rada za danas, u ponedjeljak, ali kineske vlasti navodno mu to još ne dopuštaju, jer epidemija nije prestala.


Mnoge kompanije u Europi i SAD-u najavljuju kako će im za nekoliko tjedana presahnuti zalihe dijelova iz azijskog diva, te će i one morati zatvoriti vrata, ako se kineska proizvodnja ne nastavi.


U Britaniji je već službeno potvrđena nestašica kontracepcijskih pilula, jer se neki njihovi sastojci također proizvode u Kini. Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredna stanja Mike Ryan rekao je potkraj prošlog tjedna da je vrlo teško predvidjeti razvoj bolesti koja je izbila u Wuhanu u prosincu. Ona još nije dosegnula vrhunac, a virus se iz Kine širi na ostatak svijeta.


Globalna ulaganja


Prema analizi vodećeg azijskog poslovnog medija Nikkei Asian Review, pad vrijednosti prerađivačke industrije u Kini za 10 milijardi dolara smanjit će vrijednost svjetskog BDP-a za 6,7 milijardi. Međutim, zbog neizravnih posljedica na ostatak industrije gubici će biti višestruko veći i iznositi 65 milijardi dolara. Najveće štete imat će industrije Južne Koreje i SAD-a, piše japanski list.Duboko je zabrinut i Financial Times, koji primjećuje da mnogi ekonomisti podcjenjuju posljedice virusa. Nije riječ samo o zastoju industrije, već treba uračunati i negativne učinke na planiranje poduzeća i na investicije. Osim toga, valja uzeti u obzir i nepredvidivi psihološki učinak na ljude i kućanstva u Europi i Americi, koji u strahu od zaraze mogu promijeniti ponašanje, smanjiti turistička putovanja, potrošnju i slično.– Uz globalno gospodarsko koje je 2019. raslo po stopi od samo 3 posto, ako strah zahvati javno ponašanje, rast bi se ove godine lako mogao spustiti ispod 2,5 posto, ispod razine koja prema stajalištu MMF-a označava svjetsku recesiju, upozorava Financial Times.


– Bude li se zastoj proizvodne oduljio, izazvat će težak udarac globalnom gospodarstvu, tvrdi Nikkei. Bit će teških posljedica i na globalna ulaganja. Kina godišnje u inozemstvo investira iznos od 180 milijardi dolara, koji će sada biti potkresan.


Kako bi doskočila gospodarskom zastoju, kineska središnja banka hitno je u financijski sustav ubacila likvidnost u vrijednosti od 175 milijardi dolara.


Nikkei tvrdi da ta banka planira skoro povećanje financijskih poticaja na tisuću milijardi dolara.


Međutim, utjecaj središnjih banaka na gospodarstvo sve je manji. One su nakon krize iz 2008. uglavnom ispucale svoje oružje (spuštanje kamata i masovno tiskanje novca), upozorava ekonomist Mohamed El-Erian iz Allianza, koji je bio savjetnik bivšeg predsjednika Baracka Obame.


On se boji da će se centralne banke uskoro pokazati neučinkovitima, osobito u Europi, gdje su kamate pale već pale ispod nule. Borba protiv moguće nove krize neće se moći voditi na isti način kao 2009.


– Ovaj put stvari su drukčije, rekao je El-Erian u intervjuu CNBC-u. Poremećaji ne potječu od » iznenadnog zastoja u financijskom sektoru, koji nas je pogodio u 2008. godini«. Sada nevolje dolaze iz realne ekonomije, jer »sve brže dolazi do gospodarskog zastoja u Kini«, koju je pogodio »fundamentalni šok«. Poremećaji u Kini najprije će se prenijeti u zemlje u razvoju Azije, onda u Europu – koja je prošle godine imala rast od samo 1,2 posto, što je vrlo blizu zastoju. Na kraju će poremećaj doći do SAD-a, ali u manjim razmjerima i kasnije nego drugdje, vjeruje El-Erian.