Antonio Guterres

Koronavirus: Glavni tajnik UN-a kaže da će svijet zbog nedostatka jedinstva oko covida-19 platiti skupu cijenu

Hina

Antonio Guterres / REUTERS

Antonio Guterres / REUTERS

Zbog toga što su mnoge zemlje ignorirale preporuke WHO-a, "virus se proširio širom svijeta a sada kreće na jug, gdje bi njegov udar mogao biti još katastrofalniji"Koronavirus se uspio proširiti po cijelom svijetu jer zemlje nisu u borbi protiv njega bile ujedinjene, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.


“Vidjeli smo nešto solidarnosti, ali vrlo malo jedinstva u našem odgovoru na covid-19”, rekao je na počeku godišnjeg zasjedanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).


Zbog toga što su mnoge zemlje ignorirale preporuke WHO-a, “virus se proširio širom svijeta a sada kreće na jug, gdje bi njegov udar mogao biti još katastrofalniji”.
U video poruci, Guterres je pozvao zemlje da povećaju davanja za WHO, kako bi ta agencija UN-a mogla dati potporu zemljama u razvoju.


“Nadam se da će potraga za cjepivom biti polazišna točka”, dodao je.


Dvodnevna sjednica bit će posvećena borbi protiv koronavirusa od kojeg je u svijetu dosad umrlo preko 315.000 ljudi, a zaraženo je 4,730.000 ljudi.


Kina je na početku zasjedanja rekla da se slaže s “potpunom evaluacijom” svjetskog odgovora na koronavirus kada pandemija završi.


Predsjednik Xi Jinping u video poruci je istaknuo da je njegova zemlja, u kojoj se krajem 2019. koronavirus i pojavio, uvijek bila transparentna i odgovorna u svojem odgovoru na tu zdravstvenu krizu.


Xi je najavio da će Kina sudjelovati s 2 milijarde dolara kroz sljedeće dvije godine u globalnoj borbi protiv pandemije.


Novac nije namijenjen samo za zdravstvene mjere, već također i za pomoć u razvoju za pogođene zemlje, rekao je.


Xi je pozvao i druge zemlje da povećaju financiranje WHO-a.


“WHO bi trebao voditi globalni odgovor”, rekao je.


SAD su najavile da neće više sudjelovati u financiranju WHO-a, ali je predsjednik Donald Trump u subotu otvorio mogućnost određenog financijskog doprinosa, ali u razini onoga koji daje Kina, odnosno oko 10 posto dosadašnjeg američkog sudjelovanja.


Šef organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus također bi trebao govoriti kao i brojni drugi šefovi država i vlada.


Unatoč nesuglasicama između Washingtona i Pekinga oko upravaljanja pandemijom korone, zemlje se nadaju da će se usvojiti rezolucija EU-a koja traži da se što prije pokrene “proces evaluacije” kako bi se analizirao međunarodni odgovor na pandemiju i mjere koje je poduzeo WHO.


Tekst poziva WHO da usko surađuje i s drugim organizacijama, poput one za zdravlje životinja jer se pokazalo da je moguće da je koronavirus sa životinja prešao na ljude.


Rezolucija traži i “univerzalan, hitan i ravnopravan” pristup svim potrebnim proizvodima u odgovoru na pandemiju i naglašava važnost širokog cijepljenja protiv covida-19.