Suprostavljeni predsjedniku

Konzervativci i tvrdolinijaši vode na iranskim izborima, Rohani i reformisti u defenzivi

Hina

Foto Nazanin Tabatabaee/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Foto Nazanin Tabatabaee/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Snažno vodstvo konzervativne struje posebice je vidljivo u Teheranu u kojem se vodi važna politička bitka s obzirom na to da je iz toga grada ukupno 30 zastupnika u parlamentuTEHERAN Konzervativci i tvrdolinijaši, suprotstavljeni predsjedniku Hasanu Rohaniju, vode na parlamentarnim izborima u Iranu, pokazali su u subotu preliminarni rezultati.


Snažno vodstvo konzervativne struje posebice je vidljivo u Teheranu u kojem se vodi važna politička bitka s obzirom na to da je iz toga grada ukupno 30 zastupnika u parlamentu.


Mohamed Bagher Ghalibaf, vođa konzervativne koalicije, već je najizgledniji kandidat za predsjednika parlamenta. Bivši gradonačelnik Teherana i načelnik policije za sada je dobio najviše glasova.
Rohani i njegovi reformisti nemaju sreće na izborima. Naime, 75 posto njihovih kandidata je diskvalificiralo Vijeće čuvara ustava, tijelo za nadzor izbora koje provodi ideološku provjeru kandidata.


Reformisti se nadaju osvojiti barem 50 od 290 zastupničkih mjesta kako bi zadržali nešto od zakonodavne moći.


Neki analitičari smatraju da je politika američkog predsjednika Donalda Trumpa osnažila konzervativce i tvrdolinijaše. Odluka da izađe iz međunarodnog nuklearnog sporazuma i uvođenje oštrih sankcija nije, kako smatraju, naštetila samo Rohaniju već reformistima u cjelini.


Konzervativci, a posebice tvrdolinijaši, protive se bilo kakvom zatopljenju odnosa sa Zapadom.