Intervju za Klix

Komšić poziva Hrvatsku na kompromis kako bi se riješila otvorena pitanja

Hina

Reuters

Reuters

'Onog trenutka kad smo na njih ukazali, rečeno je da narušavamo odnose. Neću pristati na logiku da je šutnja o tome i nečinjenje izraz dobrih odnosa kako se to nekad pokušavalo jer BiH u takvoj situaciji gubi. Smatram da moramo pokušati spasiti što se može u tome smislu, ali isto tako sa strane Hrvatske, koja nam je kako kažu njeni lideri najveći mogući prijatelj, mora postojati spremnost na kompromise. Ako toga ne bude, ima i drugih mehanizama. Pravnih prije svega', kazao je KomšićSARAJEVO Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je u petak Hrvatsku da pokaže spremnost na kompromis i tako doprinese rješavanju otvorenih pitanja u odnosima između dvije zemlje a istodobno je najavio kako će, ne bude li takve spremnosti, BiH posegnuti za »drugim mehanizmima«.


U intervjuu za sarajevski portal Klix Komšić je kazao kako se zalaže da se sva otvorena pitanja s Hrvatskom rješavaju u paketu dodavši kako problemi poput prava na raspolaganje imovinom opterećuju dvije države još od njihova osamostaljenja pa je krajnje vrijeme da se te poteškoće otklone.


»Ti problemi bili su prisutni i onda kad nisam bio u Predsjedništvu. Kažem to jer se često ide sa spinom kao da ti problemi imaju veze sa mojim izborom, što je potpuna besmislica. U prošlom sazivu su gurani pod tepih. Onog trenutka kad smo na njih ukazali, rečeno je da narušavamo odnose. Neću pristati na logiku da je šutnja o tome i nečinjenje izraz dobrih odnosa kako se to nekad pokušavalo jer BiH u takvoj situaciji gubi. Smatram da moramo pokušati spasiti što se može u tome smislu, ali isto tako sa strane Hrvatske, koja nam je kako kažu njeni lideri najveći mogući prijatelj, mora postojati spremnost na kompromise. Ako toga ne bude, ima i drugih mehanizama. Pravnih prije svega«, kazao je Komšić.
Komentirajući unutarnja pitanja u BiH Komšić je kazao kako je kriza s uspostavom vlasti na što se čeka već godinu dana rezultat postavljanja nerealnih zahtjeva a među nih je ubrojio i zahtjeve HDZ BiH za izmjenama izbornog zakona.


Komšić je ustvrdio kako takvim zahtjevima koji traže posebnu izbornu jedinicu za Hrvate, HDZ BiH pripadnicima tog naroda pokušava navući »bijele trake« tijekom glasovanja na izborima, odnosno potaknuti dalju etničku segregaciju.


»Rješenje naravno postoji. Provesti sve presude Europskog suda za ljudska prava po preporukama i mjerama iz mišljenja Europske komisije (o napretku u BiH). Znam da to ne odgovara HDZ-u ali isto tako znam da generalno imaju problema sa poštivanjem presuda međunarodnih sudova. Otuda imaju i problem i sa mišljenjem Europske komisije i presudama iz Strasbourga«, kazao je Komšić.