Rat u Ukrajini

Ključni su sati u bitci za Severodonjeck. Čečeni tvrde da su ga već zauzeli, Ukrajina da borbe i dalje traju

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

Naša je vojska u teškom položaju, grad je stalno pod granatama", opisuje Striuk, dodajući da ne rade mobiteli i da je isključena strujaČečenski vođa Ramzan Kadirov objavio je kako je ključni grad Severodonjeck pod kontrolom ruskih snaga, no ukrajinska strana tvrdi da se borbe i dalje nastavljaju.


“Nacisti su poraženi. Svi su im položaji uništeni. Grad je oslobođen. Stanovnici mogu lagano disati. Od sada više nisu u opasnosti. Banderovci su sramotno pobjegli iz grada kad su saznali da su ga borci Čečenske republike počeli čistiti”, objavio je Kadirov, prenosi ruska državna agencija RIA News.


Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je, međutim, kako se borbe za ovaj istočni grad nastavljaju, dok Rusi pojačavaju svoje napade.
“Uz korištenje topništva, ruske snage izvele su jurišne operacije na području grada Severodonjecka. Borbe se nastavljaju, a i dalje postoji prijetnja udara s bjeloruskog područja”, stoji u objavi na Facebooku.


Oleksandr Striuk, šef civilne vojne uprave u zahvaćenom ukrajinskom industrijskom gradu Severodonjecku, rekao je u subotu da su ukrajinske snage u “teškoj obrambenoj poziciji” dok su borbe bjesnile na periferiji grada. U izjavi na nacionalnoj televiziji, Striuk je rekao da su neke od najintenzivnijih borbi bile koncentrirane oko hotela Mir na periferiji grada, prenosi CNN.


“Birka traje na području glavnog autobusnog kolodvora. Naša je vojska u teškom položaju, grad je stalno pod granatama”, opisuje Striuk, dodajući da ne rade mobiteli i da je isključena struja. Kaže i da čim ljudi izađu opskrbiti se vodom iz bunara počne granatiranje.


Evakuacija civila je, nastavlja, vrlo nesigurna, a u gradu je dostupna tek osnovna medicinska skrb.


Fedir Venislavskyi, član Odbora ukrajinskog parlamenta za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove, rekao je da će sljedećih nekoliko dana “biti odlučujući” u bitci za Severodonjeck.


“Naše snage su potisnule neprijatelja na položaje koje je prethodno držao”, rekao je. Ali moramo razumjeti da su ruske trupe praktički na periferiji Severodonjecka.